Nieuws Actueel

Dijsselbloem waarschuwde ABN AMRO voor schade

Van onze redactie 31 maart 2015

Image 4834360

Dat blijkt uit een verklaring van het ministerie, in reactie op berichtgeving in NRC Handelsblad dinsdagmiddag.

Goedkeuring aan loonsverhoging NRC bericht dat Dijsselbloem in het voorjaar van 2014 goedkeuring gaf aan de salarisverhoging en beloofde die te zullen verdedigen. Financiën stelt dinsdag dat de top van ABN AMRO op aandrang van Dijsselbloem in maart 2014 besloot af te zien van een bonus van 2 ton. Over de salarisverhoging van 16,7 procent (100.000 euro) werd vastgesteld dat die volgens de regels was.

,,De minister heeft er nooit een misverstand over laten bestaan wat hij daarvan vindt en gewaarschuwd voor de schade voor de bank. Tegelijkertijd heeft hij erkend dat het juridisch en bestuurlijk correct is verlopen en in dat licht te verdedigen'', aldus een verklaring van Financiën.

Kritiek Dijsselbloem uitte de afgelopen weken kritiek op de loonsverhoging bij de ABN-top. Die was juridisch te verdedigen, maar in het licht van de situatie in de financiële sector slecht te begrijpen, zei hij. Hij noemde de verhoging ook een 'graat in de keel' en 'donders vervelend'.

Afgelopen vrijdag besloot de minister tot uitstel van de beursgang van de staatsbank, vanwege de ontstane onrust. Volgens de minister moet ABN-topman Gerrit Zalm ervoor zorgen dat zijn bank geen aanleiding meer geeft tot controverse in de maatschappij.

Na alle maatschappelijke en politieke kritiek zag de ABN AMRO-top zondag af van de loonsverhoging van 100.000 euro.