Nieuws Actueel

Dijsselbloem wil blijven

Rik Nizet 5 juni 2015

Dijsselbloem financien minister groot

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën stelt zich kandidaat voor een nieuwe termijn als voorzitter van de eurogroep, het maandelijkse overleg van de ministers van Financiën van de negentien eurolanden. Hij heeft dat vrijdag bekendgemaakt.

Dijsselbloem (49) werd in januari 2013 benoemd tot voorzitter, voor een termijn van 2,5 jaar. Die periode loopt op 21 juli af.

Dijsselbloem denkt in dat hij het proces ,,met vertrouwen'' tegemoet kan zien en dat hij genoeg steun heeft binnen de eurogroep om zijn voorzitterschap te verlengen. ,,Er lijkt brede steun te zijn, maar je weet het pas als de briefjes zijn geteld'', aldus Dijsselbloem.

Het kabinet maakt nu de inschatting dat de kandidatuur van Dijsselbloem kansrijk is. Hij zou de afgelopen maanden voldoende steun hebben weten te verwerven bij andere eurolanden. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei eerder dat ze de Spaanse kandidaat Luis de Guindos zou steunen. Maar Dijsselbloem zou op zijn beurt de steun hebben van grote landen als Frankrijk en Italië. De ministers van Financiën kiezen een eurogroepvoorzitter uit hun midden.

Dijsselbloem ziet de eventuele Duitse steun voor De Guindos niet als een probleem. ,,De samenwerking met Duitsland is prima, het vertrouwen over en weer ook. Dit hoort bij het proces. Er kunnen meerdere kandidaten zijn, maar uiteindelijk is een gewone meerderheid bij de geheime stemming voldoende.''

Dijsselbloem had een moeilijk begin in zijn voorzitterschap van de eurogroep, met vooral veel kritiek op de manier waarop hij zich publiekelijk had uitgelaten rond de redding van Cyprus, in maart 2013. Maar al snel verwierf hij meer aanzien en respect en werd hij een hoofdrolspeler in de Europese pogingen om de Griekse schuldencrisis te bezweren.