Nieuws Actueel

Dimence opent grand café in nieuw gebouw aan Westerdok in Almelo

Van onze redactie 21 april 2015

Dimence Gerda Bloemendal Emiel Muijderman

„Geestelijke gezondheidszorg (ggz -red.) heeft toch een bepaalde lading over zich”, vertelt Gerda Bloemendal. Zij is als teamleider van het cateringgedeelte dagelijks te vinden in het grand café. „Door de ruimte openbaar te maken, willen we die drempel wat verlagen. We ontvangen nu al meer mensen van buitenaf dan voorheen, dus het lukt aardig. Onlangs hield een bewonersvereniging hier haar ledenvergadering, dat kan ook.”

Gezonde voeding

Ongeveer veertig Dimence-cliënten gebruiken elke avond hun maaltijd in het grand café. De instelling probeert zoveel mogelijk gezonde voeding aan te bieden. Uitgangspunt is volgens Bloemendal dat alles in de omgeving van de cliënt kan bijdragen aan het herstel. Bloemendal: „Ik ken de meeste mensen die hier wonen. Waarom zij hier zijn, maakt voor mij niets uit. Het gaat erom dat we zorgen voor een veilige, prettige ruimte waar zij zich goed voelen en waar ze goed kunnen eten. Gezonde voeding helpt daarbij.”

Assortiment

Dagelijks lunchen er nu bijna honderd mensen in het grand café. Het assortiment bestaat uit onder meer luxebroodjes, salades, smoothies en vruchtensappen. „Voor een goede prijs”, vindt Bloemendal. „Er staat een koffieautomaat waar gratis een kopje gepakt kan worden. Een luxebroodje kost 2,80 euro en een smoothie slechts 1 euro. Een lunch kan ook door ons worden verpakt om mee te nemen.”

De teamleider werkt nu vijftien jaar bij Dimence en vindt dat mensen in het algemeen gewoon eens binnen moeten stappen in het nieuwe gebouw. „Ik heb in al die jaren nog nooit iets extreems meegemaakt. Bezoekers kunnen hier met een gerust hart lunchen.”

Foto: Gerda Bloemendal in het grand café van Dimence. (Emiel Muijderman)