Nieuws Actueel

Dinsdag meest productieve dag

Rik Nizet 5 februari 2015

Werkenden zijn niet op elk moment van de dag even productief: 80 procent van de werkenden zegt ‘s morgens meer werk te verzetten dan ‘s middags. Ook tussen werkdagen bestaan verschillen: maandag en dinsdag zijn volgens veel werkenden de meest productieve dagen. In de ochtend en aan het begin van de week voelen ze zich ook meer uitgerust dan in de middag en aan het einde van de week. Toch bestaat er geen één op één verband tussen fitheid en productiviteit. Zo voelt de grootste groep fulltime werkenden zich op maandag het meest uitgerust, terwijl dinsdag het vaakst aangewezen wordt als meest productieve dag. Dit blijkt uit de ING Vraag van Vandaag

In de ochtend meest productiefHet uur van de dag lijkt van grote invloed op de productiviteit van ondernemers en werknemers. De gemiddelde werkende is in de ochtend op zijn best: dan voelt hij zich fit en verzet hij veel werk. In de middag is hij doorgaans minder uitgerust en minder productief. Maar liefst 80 procent van de werkenden geeft aan in de ochtend het meeste werk te verzetten. Een vrijwel even grote groep (83 procent) zegt in de ochtend het meest uitgerust te zijn. Slechts 1 op de 5 denkt in de middag het meest productief te zijn (20 procent) en 17 procent voelt zich in de middag het meest uitgerust.Middagdip tussen 13 en 15 uurBijna de helft van de werkenden (46 procent) is de eerste uren van de werkdag, zo tussen half 9 en half 11, het meest productief. Eén op de drie (34 procent) ervaart tussen half 11 en lunchtijd een piek in hun productiviteit. Het verschil tussen vóór en na de lunch is aanzienlijk. Slechts 9 procent geeft aan in de uren vlak na de lunch het meeste werk te verzetten. Het einde van de dag is weer voor iets meer mensen het productiefste dagdeel: 11 procent van de werkenden is naar eigen zeggen het meest productief tussen 15.00 uur en 17.00 uur.

De ene dag is de andere nietNiet alleen gedurende de dag treden verschillen op in productiviteit. Ook tússen dagen blijken er verschillen te zijn in hoeveel werk respondenten menen te verzetten. De samenhang tussen fitheid en productiviteit is hier minder één op één. Zo voelt de grootste groep (41 procent van de werkenden) zich op maandag het meest uitgerust. De groep die zich op dinsdag het meest uitgerust voelt is veel kleiner (22 procent). Toch wijzen meer werkenden dinsdag (32 procent) aan dan maandag (25 procent) als dag waarop ze gewoonlijk het meeste werk verzetten. Op beide dagen voelen fulltime werkenden zich duidelijk fitter en productiever dan op andere dagen van de week. Donderdag wordt door weinig fulltime werkenden (8 procent) aangewezen als de dag waarop ze zich het meest uitgerust voelen. Toch verzet 16 procent op die dag het meeste werk. De donderdag is hiermee ‘productiever’ dan woensdag (12 procent) of vrijdag (15 procent).Meeste werkenden ‘productiever dan collega’s’Werkenden voelen zich dus niet elke dag – en niet op elk moment van de dag – even productief. Toch vindt de meerderheid (56 procent) dat ze over het algemeen productiever zijn dan hun directe collega’s. Bijna één op de drie werkenden verzet naar eigen zeggen zelfs ‘veel meer werk’ dan anderen in zijn/haar team of afdeling. Slechts 1 op de 10 werkenden (9 procent) geeft toe gewoonlijk minder productief te zijn dan directe collega’s. Hoewel het positief is dat mensen overtuigd zijn van hun eigen kunnen, is het onmogelijk dat bovenstaand gevoel van respondenten overeenkomt met de werkelijkheid. Immers voor elke werkende die productiever is dat zijn collega moet er ook iemand zijn die minder productief is.