Nieuws Actueel

Diploma voor Twentse uitzendkrachten met ervaring

Van onze redactie 29 juni 2015

Diploma Lenneke Lingmont

Uitzendkrachten die minstens 480 uur praktijkervaring hebben maar niet in het bezit zijn van een diploma, kunnen zonder naar school te gaan toch een volwaardig mbo-diploma op niveau 2 of niveau 3 halen.ProefEr loopt hiervoor momenteel een proef waaraan tien uitzendkrachten meedoen. Uitzendkrachten krijgen een half jaar de tijd om hun ‘ervaringsexamen’ te halen. De theorie moeten ze zich thuis via zelfstudie eigen maken.

UitzendorganisatiesTot de zes initiatiefnemers behoren de Twentse uitzendorganisaties Timing (zusterbedrijf van Asito) en In Person in Enschede. De opleiding tot een volwaardig mbo-diploma wordt gefinancierd door de Stichting Opleiding & Ontwikkeling Flexbranche (STOOF).„Op dit moment gaat het om mbo-opleidingen logistiek, secretarieel en installatietechniek op niveau 2 en om een mbo-opleiding zorg op niveau 3”, zegt directeur Adriana Stel van STOOF.

ROCDe examens worden afgenomen aan ROC Rivor in Tiel. Van de tien proefpersonen haalde de eerste zijn diploma al na twee maanden. De kosten van het theoriegedeelte en het examen bedragen circa 1.000 euro per uitzendkracht en worden door STOOF betaald.

VersterkenDe uitzendorganisaties bieden uitzendkrachten die voor hen werken de kans een mbo-diploma te halen om zodoende hun positie op de arbeidsmarkt versterken. Veel ‘doeners’ beschikken niet over opleidingspapieren maar wel over werkervaring waardoor ze functioneren op mbo-niveau. Laagopgeleiden lopen anderhalf keer meer risico werkloos te worden dan middelbaar en hoger opgeleiden, schrijven het Centraal Planbureau en het Sociaal en Cultureel Planbureau in het gezamenlijke rapport.

Gepasseerd Vanwege het ontbreken van een diploma worden ze vaak gepasseerd bij sollicitaties. Volgens de berekening van beide bureaus zit in 2015 8,2 procent van de laagopgeleiden zonder werk, tegen 5,9 procent in 2009.

Foto: Lenneke Lingmont