Nieuws Actueel

Directeur Bright Access in Enschede: ‘Problemen zijn er om opgelost te worden’

Van onze redactie 23 oktober 2015

ZM Bright Access 2 1

Aanpakken, problemen oplossen. Dat was de drive van Janarthanan Sundaram (33) om na zijn studie elektrotechniek aan de UT een eigen bedrijf te beginnen. Als werkstudent in computerwinkels hoorde hij consumenten en bedrijven klagen over de grote telecomproviders. Het leidde tot de mede-oprichting van 123Telcom, de telecomonderneming die als een van de eerste in Nederland cloud-telefonie aanbood. “Er was niets missionairs aan, het was gewoon het aanpakken van een probleem.” Met zijn jongste onderneming Bright Access legt hij glasvezel aan op bedrijfsterreinen. Veel ondernemers moeten het daar stellen zonder snelle internetverbinding omdat andere leveranciers veel te ingewikkeld doen over glasvezel en het daarmee te duur maken.”

MachtMet Bright Access probeert hij een markt open te breken, net als startups zoals Uber, Booking.com en Drukwerkdeal succesvol doen. “Er staat altijd iemand op die het in een branche anders probeert te doen. Wat dat betreft zijn ons concept en onze werkwijze niet uniek.” Bright Access zet met een plattere organisatie en efficiënte uitvoering een voet tussen de deur. Het doel is om eind 2017 in totaal 200 bedrijfsterreinen van een glasvezelnetwerk te hebben voorzien. “Dat gaat zonder twijfel lukken. De markt wil het, dat staat vast. Er zijn lokale ambtenaren of ondernemersverenigingen die denken dat zij zelf ‘wel even’ een glasvezelnetwerk kunnen realiseren. Maar ik laat me niet tegenwerken of afremmen door de ‘macht’ van gevestigde belangen of bestaande glasvezelleveranciers.”

VluchtenHet heft in eigen hand nemen. Dat deed ook de vader van Sundaram toen deze halverwege de jaren tachtig besloot om te vluchten uit Sri Lanka. Spanningen tussen de Tamil-minderheidsgroepering en het politieke bewind maakten dat hij naar Europa vluchtte, op zoek naar een veiliger thuis voor zijn gezin. “Hij was een kwartiermaker en na een jaar zijn ook mijn moeder en ik in Nederland gaan wonen, dat heeft mijn vader met veel moeite kunnen regelen. Het heeft mij geleerd dat als je écht iets wilt, je het zelf kunt en moet regelen. Als hij die houding niet had gehad, was ik waarschijnlijk later wel naar Nederland gekomen, maar wie weet wat er in die tussentijd in Sri Lanka was gebeurd.”

EilandjescultuurSundaram ergert zich aan de eilandjescultuur, waarbij eigenbelang vaak een negatieve rol speelt. Bovendien is het gebrek aan tempo waarin in Nederland problemen opgelost worden schrikbarend. “Er heerst een zesjesmentaliteit. Dat zie ik in alle branches. Neem als voorbeeld een leverancier die tegen de afspraken in iets niet op voorraad heeft. Ik erger me daar aan. Zo presteren we net niet goed genoeg in Nederland.” Met een jaloerse blik kijkt hij naar een land als Amerika, waar presteren meer in de genen zit en winnaars echt beloond worden. “Iemand die in Nederland boven het maaiveld uitsteekt, wordt al snel een kopje kleiner gemaakt. Beter presteren dan de rest wordt niet gewaardeerd en niet gevierd.”

Mogelijkheden De drive om zaken te veranderen heeft hem ook ertoe bewogen politiek actief te worden. Sundaram is raadslid namens D66 in de gemeenteraad van Enschede. “Ik wil lokaal laten zien dat het anders kan.” Momenteel werkt hij aan een plan om Twente via studiebeurzen aantrekkelijker te maken voor jeugdige techniekstudenten. “Vrijwel elk bedrijf dat ik ken, heeft de behoefte aan technisch geschoold personeel. Als we daarin voorzien, vestigen zich hier, op termijn, meer bedrijven van buiten.” Maar ook thema’s als belastinghervorming, de werkloosheid onder migranten en duurzame energievoorziening houden hem bezig. Sundaram denkt daarbij in mogelijkheden, niet in onmogelijkheden.“ De meeste problemen op deze wereld zijn op te lossen.” Elon Musk geldt als een groot voorbeeld. De Amerikaanse ondernemer/ingenieur heeft met Tesla een elektrische auto in de markt gezet maar ook de Powerwall ontwikkeld, een batterij die duurzaam opgewekte energie opslaat en in huis aan de muur geschroefd kan worden. “Hij is een ondernemer naar mijn hart.”

Meer lezen? In Twentse Zakenmannen vind je 43 verhalen van ondernemers uit de regio. Op de site komt elke woensdag en zondag een artikel uit het magazine voorbij. Wie liever een gedrukt exemplaar leest, kan het magazine voor 6,95 euro bestellen door een mailtje te sturen naar info@oost.deondernemer.nl.

Foto: Twentse Zakenmannen