Nieuws Actueel

Directeur HAVI Travel verhuist naar China om toeristen naar Europa te halen

Van onze redactie 9 september 2015

HAVI Travel Geert Langenhof Lenneke Lingmont

Al sinds een jaar of tien toert HAVI Travel met busladingen vol Chinezen door Europa. Het aantal toeristen neemt nog steeds toe. Vorig jaar vervoerde het Rijssense busbedrijf 70.000 Chinezen, dit jaar komt dat aantal uit op 100.000. Een spectaculaire stijging, maar geen garantie voor de toekomst, volgens Langenhof (40). „Er zijn veel kapers op de kust. We zitten in een vechtmarkt met kleine marges. Massa is kassa!”

ProfessionaliserenHAVI Travel heeft al een eigen kantoor in Peking, maar Langenhof wil de organisatie professionaliseren. „Het is er nog te veel houtje-touwtje. De fundering moet er nu in een keer goed neergezet worden.” Hij heeft besloten die zelf te bouwen.

Langenhof reisde al jaarlijks zo’n zes keer voor een week naar China. „Dat is te kort, heb ik ervaren. Hier zit je met iemand aan tafel, maakt afspraken en schudt elkaar vervolgens de hand. Dan is het klaar. Daar moet je relaties opbouwen, mensen vaker zien, samen lunchen. Dan pas kom je tot zaken. Ik zou er eigenlijk steeds vier weken naar toe moeten, vervolgens twee weken in Rijssen en dan weer voor dezelfde tijd terug. Ik zou thuis echt die man worden die eens in de zoveel tijd het vlees snijdt. Gelukkig zei mijn vrouw direct: ‘Dan gaan we toch mee.’”

AvontuurEchtgenote Annemarie heeft er haar schoonheidssalon voor van de hand gedaan. „Het is spannend”, zegt ze. „We zien het als een avontuur. Het kan nu nog. Het was anders geweest als de kinderen (Moos (8), Puk (7) en Bo (6), red.) in de puberleeftijd zouden zijn. We hebben hier een leuk sociaal leven, maar zijn ervan overtuigd dat we dat daar ook krijgen.”

De verhuizing is voor minimaal drie en maximaal vijf jaar. „Die stip hebben we op de horizon gezet. Dan moet onze nieuwe organisatie in China er goed staan.” Waarbij hij niet uitsluit dat daarvoor een fusiepartner wordt gezocht. „We kijken er naar strategische partners. Een hotelketen of een grote touroperator. Verkoop? Als een partij zich meldt en het is de beste garantie voor verdere groei, dan zullen we dat overwegen.”

De termijn van drie tot vijf jaar heeft ook te maken met de leeftijd van operationeel directeur Hennie Visscher (63). Hij heeft een verleden bij het busbedrijf van Oad en geeft sinds 2010 vanuit het hoofdkantoor in Rijssen mede leiding aan de vestigingen van HAVI Travel in Polen en Roemenië. Aanvankelijk deed het bedrijf de stedentrips door Europa met Nederlandse bussen en Nederlandse chauffeurs, maar nu zitten vanwege de loonkosten vooral Polen en Roemenen achter het stuur. „We rijden met onze bussen rondjes door Europa, onze chauffeurs vliegen overal naar toe om elkaar in steden af te lossen.”

Omzet verdubbelenHAVI Travel wil mede dankzij Chinese toeristen de komende vijf jaar de omzet verdubbelen tot 70 miljoen euro. Dat is volgens Langenhof reëel, ook nu de economie er minder lekker draait en de beurs heftige koersbewegingen laat zien. In Rijssen worden ze er niet zenuwachtig van. „Met onze stedentrips richten we ons op de middenlaag van de samenleving in China. Die groep is heel groot en heeft het nodige geld te besteden.”

Foto: Gerard Langenhof vertrekt met zijn gezin naar China. (Lenneke Lingmont)