Nieuws Actueel

Directeur verlaat SWWE na besluit over fusie met Woningstichting Hellendoorn

Van onze redactie 9 oktober 2015

Cor Al Lenneke Lingmont

Toch belandt hij op een gegeven moment op de directiezetel bij de Stichting Wonen Wierden Enter (SWWE). Waar hij het negentien jaar volhoudt. Al is zodoende een niet weg te denken figuur uit de lokale samenleving. Tot 1 december van dit jaar, want dan zwaait de in de Zaanstreek geboren directeur af. Met vervroegd pensioen, nu dat nog tot de mogelijkheden behoort.

Nieuw "De bouwwereld was inderdaad nieuw voor me", zegt Al, terugblikkend. "Om eerlijk te zijn is dat nooit een probleem voor me geweest. Want ik hoefde niet per se alles tot in detail te weten. Daarvoor hebben we als woningcorporatie de juiste specialisten wel in huis." Al hoeft na zijn aanstelling gelukkig geen puinhopen bij elkaar te vegen. "De SWWE was in die dagen een gespreid bedje", meent de bestuurder.

Administratieve rompslomp Inmiddels kent de directeur de organisatie door en door. Hij weet waar de kracht ligt. Ook het klappen van de zweep kent hij. "Het is voor woningstichtingen niet bepaald makkelijker geworden", vindt Al. Naar aanleiding van de parlementaire enquête over de corporaties in 2013 liggen woningstichtingen aan de ketting. "Met eindeloze controles van onze financiën tot gevolg. Rapportages die tot in detail worden doorgespit. Onze bewegingsvrijheid is behoorlijk ingeperkt. Dat maakt het er niet leuker op. Al die administratieve rompslomp kost bovendien veel tijd en mankracht."

Mooie projecten Een dergelijk nadeel weegt echter niet op tegen de voordelen van het werk. Met name het contact met de mensen is gedurende de jaren een belangrijke drijfveer voor de directeur. Of de vele mooie projecten waar Al zijn goedkeuring aan hecht. Op dag 1 van zijn directeurschap mag hij al aanschuiven voor het project De Holtinck, de witte appartementencomplexen langs het spoor. Tevens geeft hij groen licht voor nieuwe bouwprojecten als De Klomphof, De Botterhof en de aanpak van de Smeijerskampstraat.

"In totaal hebben we nu om en nabij de 1.700 huurwoningen in de gemeente Wierden. Met de nieuwbouw op De Klomphof en aan de Smeijerskampstraat komen daar nog een 87 woningen bij", legt Al uit. Naar verwachting speelt de SWWE ook een rol in de bouw van de nieuwe wooncomplexen rond het stationsplein, maar daarover is nog altijd geen duidelijkheid.

AppartementenDe woningcorporatie richt zich dus meer en meer op appartementen. Eengezinswoningen staan op het tweede plan. Sterker, meer dan driehonderd huizen uit deze categorie staan op de nominatie voor de verkoop. Niet elke raadsfractie van de gemeente Wierden is blij met dat voornemen. Afgelopen dinsdag gaf onder meer het Platform Progressief Wierden aan dat sommige van deze huizen toch beter opnieuw in de verhuur kunnen, om de vraag op te vangen. Al: "We doen regelmatig demografisch onderzoek en daaruit is gebleken dat de vraag naar dit soort woningen in de nabije toekomst daalt. De vraag naar appartementen neemt echter toe. Daar spelen we dan ook op in." Leeftijdsgrenzen hanteert de SWWE daarbij niet langer. Iedereen mag zich inschrijven voor elke woning. "Maar je ziet niet echt verschillen met de tijd waarin we dat wel deden. Jongeren reageren niet snel op een voormalige seniorenflat."

In december zit het dienstverband van Cor Al erop. Volgens de vertrekkend voorman neemt een interim-directeur de zaken vanaf dat moment waar. Dat hangt samen met het wel of niet doorgaan van de fusie met de Woningstichting Hellendoorn. In november mag de huidige bestuurder nog wel bepalen of die fusie doorgaat.

Onderzoek"Momenteel doen beide corporaties onderzoek naar de meerwaarde van zo'n operatie", geeft Al aan. Wat hij er zelf van vindt, laat de directeur in het midden. "Als het positief uitpakt voor de organisatie, dan geef ik groen licht. We werken al langere tijd samen met Hellendoorn, dus we kennen elkaar door en door."

De fusie zelf maakt hij niet meer van dichtbij mee. "Natuurlijk wil ik de eerste tijd vast nog wel op de hoogte blijven van de ontwikkelingen. Maar dat zijn vooral de bouwprojecten." Projecten die getuige de grote kraanwagen aan de Smeijerskampstraat inmiddels in volle gang zijn. Het werk gaat immers door.

Foto: Lenneke Lingmont