Nieuws Actueel

Dit doen ondernemers met een miljoen

Als een ondernemer een miljoen euro wint, dan stopt hij waarschijnlijk niet met werken. Slechts iets minder dan tien procent zegt er compleet de brui aan te geven na winst van een dergelijk geldbedrag. Dat blijkt uit onderzoek van Allianz.

De Ondernemer | Foto: Pixabay 12 januari 2017

Ondernmeer miljoen euro

Het onderzoek dat de verzekeraar uitvoerde onder ruim vijfhonderd zzp'ers en mkb-ondernemers wijst uit dat negen procent van de ondernemers direct stopt met werken na het winnen van een miljoen euro. Opvallend is dat ruim negentig procent het absoluut niet ziet zitten om te stoppen met hun onderneming. 35 procent zegt minder te gaan werken en met het geld hun inkomen aan te vullen. Twintig procent zet de helft van het geld opzij en investeert de andere helft in de onderneming.

Drijfveren

Allianz onderzocht ook de drijfveren van ondernemers om te ondernemen. De belangrijkste reden blijkt vrijheid en onafhankelijkheid te zijn (43 procent). Op gepaste afstand komen 'je passie volgen' (35 procent) en het beter kunnen combineren van privé en werk. Eén op de vijf (22 procent) onderneemt omdat het een uitdaging vormt.

Familiebedrijf

Verrassend is dat ruim 22 procent van de ondernemers zegt dat het een voorrecht voor ze is om een familiebedrijf op te volgen. Dit geldt voor groot-ondernemers. Bij klein-mkb'ers ligt dit anders; voor maar zeven procent van hen is dit de reden om te gaan ondernemen.

Privésituatie

Dat ondernemen niet altijd even gemakkelijk is, blijkt wel uit het feit dat maar liefst 63 procent van de ondernemers aangeeft dat hun privésituatie lijdt onder het ondernemerschap. Grote bedrijven brengen grotere risico's met zich mee; 82 procent geeft te kennen dat privé lijdt onder het ondernemerschap. Spijt hebben ondernemers echter zelden. Slechts 11 procent zegt met de kennis van nu, niet opnieuw aan een onderneming te beginnen.

Donald Trump

Veel ondernemers hebben een groot voorbeeld. Bovenaan de lijst met voorbeelden staan ouders, op gelijke voet met Steve Jobs en Bill Gates (elf procent). Verrassender is de naam die na deze drie komt: ondernemer Annemarie van Gaal. Zij wordt weer op de voet gevolgd door Virgin Group-oprichter Richard Branson. Drie procent van de ondernemers noemt Donald Trump als grootste voorbeeld.

Hieronder kun je de cijfers nog eens terugzien in een handige infographic.