Nieuws Actueel

Bont is kassa

Maarten van den Hurk en Henk Snijders | Infographic WG 9 december 2015

Bontiskassa1065

Nertsensector groeit in Brabant. Bont blijft kassa, tegen publieke walging én wettelijk verbod in.

Een nerts levert tussen de 20 en 35 euro op, schrijft het Brabants Dagblad woensdag. Kassa voor wie met grote aantallen werkt, zoals de in opspraak geraakte Rosmalense farm Rios Mink.

Dierenactivisten van Animal Rights onthulden maandag een filmpje waarop te zien is dat medewerkers van het Rosmalense bedrijf de nertsen vlak voordat ze in de gaskist gaan flink mishandelen. Ze gooien met de dieren en gaan op één nerts staan.

Nertsen vergastIn november en december worden bij Rios Mink zo'n 45 duizend nertsen vergast. Dat levert een omzet op van al gauw 1,1 miljoen euro. Dat fokken van nertsen een lucratieve handel is, blijkt ook wel uit de jaarcijfers van het Rosmalense bedrijf. Het werkkapitaal is tussen 2011 en 2013 opgelopen van 3,2 miljoen naar bijna 6 miljoen euro.

Dit grote geld verklaart de opmerkelijke groei van het aantal nertsen in Brabant, ook al komt er een verbod op het houden van deze dieren. Sinds de invoering in januari 2013 van de 'Wet verbod pelsdierhouderij' is het aantal toegestane nertsen in Brabant met bijna 3 procent gestegen. Dat blijkt uit een overzicht van de provincie. Op zeker acht en volgens de Partij voor de Dieren zelfs vijftien plaatsen zijn bedrijven gegroeid.

Het totaal aantal nertsen dat in Brabant gehouden mag worden steeg met 14.907 dieren naar 527.000 (juni 2015). Dit zijn enkel de moederdieren. Zij werpen jaarlijks vijf tot zes jonkies, waarvan de meeste dieren na zes maanden de gaskist ingaan.

In totaal 3 miljoen Brabantse nertsen gaan zo elk jaar de handel in. Dat levert zo'n 90 miljoen euro op. Niet vreemd dat het directeur Jos van Deurzen van Rios Mink voor de wind gaat. In de lijst van 500 rijken van Nederland staat hij op plek 296 met een geschat vermogen van 75 miljoen euro.

Van Deurzen, uit Elsendorp, exploiteert een aantal nertsenfarmen in Brabant. Naast Rosmalen heeft hij bedrijven in Erp, Rips en Zeeland. Het geeft hem de bijnaam van grootste nertsenfokker ter wereld. Hij leidt een onderneming die thuis is in alle takken van de branche, van voeder tot hokken en huidentransport.

GerechtshofOnlangs vernietigde het gerechtshof in Den Haag het vonnis, waarmee de rechtbank in mei 2014 de toen ruim één jaar oude verbodswet buiten werking gesteld had. De Partij voor de Dieren wil nu dat Brabant zo snel mogelijk de recente uitbreidingen ongedaan maakt. "Die zijn illegaal geworden door de uitspraak van het gerechtshof", motiveert statenlid Marco van der Wel een gisteren ingestuurd verzoek. Volgens een woordvoerder is echter niet de provincie aan zet maar het Rijk.

Ook NFE-voorzitter Wim Verhagen wacht op duidelijkheid uit Den Haag. Naar zijn overtuiging zijn alle uitbreidingen tussen mei 2014 en november 2015 legaal: "Als de overheid daar nu anders over denkt, dan zijn ook de risico's voor de overheid." De juridische strijd om de wet gaat nog voort, nu bij de Hoge Raad.