Nieuws Actueel

Dit is de grondlegger van Skoda

Rik Nizet 2 november 2015

Skoda voiturette middelgroot

Skoda bestaat 120 jaar, maar viert dit jaar ook 110 jaar autoproductie. In 1905 rolde de eerste Skoda van de band. Zijn naam? Chic en simpel: Voiturette A.

De grondleggers van Skoda, Václav Laurin en Václav Klement, presenteerden exact 105 jaar geleden hun eerste auto in de Allgemeine Automobil-Zeitung: de legendarische Voiturette A. Op dat moment was het merk L&K al tien jaar actief in de productie van (motor)fietsen en werd sinds 1900 al gewerkt aan de vierwieler. De Voiturette Akwam voor de dag met 7 pk uit een 1005 cc tweecilindermotor, waarmee je een topsnelheid van 40 km/u kon bereiken. De transmissie had drie versnellingen en één achteruit. Opvallend: de koppeling was bekleed met leder!

Van de Voiturette A zijn er 44 stuks geproduceerd. De auto heeft aan de basis gestaan van het merk Skoda en inmiddels hebben ruim 17 miljoen auto’s een Skoda-badge gekregen. De meest luxe modellen hebben anno 2015 nog de L&K-aanduiding. Bij Skoda staan de komende tijd meer nieuwe modellen op de rol, waaronder twee SUV's.Bekijk de foto's.