Nieuws Actueel

Dit is pas echt winter

Rik Nizet 6 januari 2014

Grote delen van de VS maken zich op voor temperaturen van recordlaagte. De afgelopen dagen raasde al een sneeuwstorm over het noordoosten van het land, maar in veel staten wordt het nog flink kouder, meldde de Amerikaanse weerdienst zondag. Op een aantal plekken blijft het sneeuwen.

De weerdienst voorspelt dat een ,,ongelooflijk sterke stroom ijskoude lucht uit het poolgebied'' tot zeker dinsdag over het land waait. In delen van het noorden kan de gevoelstemperatuur dalen tot zo'n -50 graden Celcius. Volgens meteorologen kan twee derde van het land te maken krijgen met het koudste weer in twee decennia, meldde nieuwszender CNN. Zij raden mensen aan binnen te blijven.

-22,8Zaterdag gaven thermometers in Hartford (Connecticut) -22.8 graden Celcius aan, de laagste temperatuur in het land sinds februari 2009, meldde NBC Connecticut. Sinds woensdag kwamen zeker 13 Amerikanen om en werden 5000 vluchten geannuleerd. Zondag komen daar nog eens 1700 bij.

Het winterweer teistert ook Canada. In Newfoundland zitten tienduizenden mensen zonder stroom nadat sneeuw kortsluiting had veroorzaakt in een transformatorhuisje.