Nieuws Actueel

'Dit jaar anoniem bevallen met hulp gynaecoloog'

Van onze redactie 5 maart 2015

Image 4284008

Dit stelt Barbara Muller van de stichting, bekend van de vondelingenkamers in Groningen en Papendrecht.

Veilige plek Muller zegt dat het initiatief van de artsen komt omdat zij zich zorgen maken over zwangere vrouwen die ineens van de radar verdwijnen. Ze wil niet zeggen om welke ziekenhuizen het gaat.

Muller verwacht dat anoniem bevallen al dit jaar mogelijk wordt. "Mocht het met de ziekenhuizen niet doorgaan, dan regelen we zelf een veilige plek. Er zijn altijd artsen bereid daarheen te komen."

Hulp mijden Deze week werd in Breda een pasgeboren meisje op straat gevonden, tussen geparkeerde auto's. Muller zegt dat haar stichting dagelijks contact heeft met zwangere vrouwen in nood die iedere andere hulp mijden. Nu kunnen vrouwen in Nederland onder geheimhouding bevallen, maar anoniem is dit niet. Hun persoonlijke gegevens worden opgeslagen. Als het kind 16 is, kan het de informatie opvragen. Voor sommige vrouwen is dit geen optie, zegt Muller.

Anoniem bevallen, is in strijd met de Nederlandse wet vanwege het afstammingsrecht, het recht om te weten van wie je afstamt. Muller hoopt op een proefproject dat wordt 'gedoogd'. Het is volgens haar de bedoeling om meteen bij aanmelding van de vrouw een hulptraject te starten. In Duitsland, waar anoniem bevallen al kan, zijn daar volgens haar goede resultaten mee behaald.