Nieuws Actueel

Dit komt hard aan

Bram de Vrind 15 mei 2014

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar met 1,4 procent gekrompen ten opzichte van het vierde kwartaal van vorig jaar. Dat blijkt uit een eerste raming die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag heeft gepubliceerd.

'Krimp economie zegt niks over herstel' Werkloosheid loopt minder snel op 'Nederland zit in een langjarige slump' Asscher hoopt op snelle kentering 'Dit is een tegenvaller' 'Verlaag lasten op arbeid' 'Aanpak jeugdwerkloosheid moet veel beter'

De krimp volgt op drie kwartalen van economische groei en is grotendeels veroorzaakt door een lager gasverbruik als gevolg van de zeer zachte winter. Vergeleken met het eerste kwartaal van vorig jaar bedraagt de krimp 0,5 procent.Herstel"Niet alleen was het eerste kwartaal van 2014 uitzonderlijk warm, ook was het eerste kwartaal van 2013 juist kouder dan gemiddeld. Onderliggend blijft de economie nog steeds tekenen van herstel tonen", stelt het statistiekbureau. Het CBS baseert dat op de investeringen die verder zijn toegenomen, het herstel in de industrie en een groei van het aantal uitzendkrachten die ingezet werden.

Groter dan verwachtToch is economische krimp groter dan verwacht. Door persbureau Bloomberg geraadpleegde economen voorzagen dat de economie groei noch krimp zou laten zien.

Auto's In het laatste kwartaal van vorig jaar groeide de economie volgens een nieuwe raming met 1 procent. Maar dat werd vooral veroorzaakt doordat op de valreep op grote schaal auto's werden gekocht, om nog te kunnen profiteren van fiscale voordelen. Dat voordeel viel in het eerste kwartaal volledig weg.BouwDe horeca en de bouw konden in de eerste drie maanden van het jaar wel profiteren van het mooie weer. Aannemers hoefden hun werkzaamheden nauwelijks stil te leggen vanwege vorst, terwijl de investeringen flink toenamen. Bedrijven investeerden ook meer in machines en computers.PasenConsumenten verstookten in het eerste kwartaal bijna een derde minder aardgas dan een jaar eerder. Ook gaven ze minder uit aan voedings- en genotmiddelen, mede doordat Pasen dit jaar veel later viel. Aan goederen als kleding en elektronica gaven consumenten wel meer uit.