Nieuws Actueel

Dit kost de beursgang van ABN Amro

Rik Nizet 27 oktober 2015

Beursgang abn amro middelgroot

De kosten voor het eerste deel van de beursgang van ABN AMRO komen uit op 9,5 miljoen euro. Het gaat daarbij om een vergoeding voor de zakenbanken die de beursgang begeleiden en kosten voor juridisch advies. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën schrijft dat dinsdag aan de Tweede Kamer.

Zijn brief is een toelichting op het besluit om met de daadwerkelijke verkoop van de staatsbank te beginnen. Dijsselbloem had de Kamer eerder beloofd dat de totale kosten van de beursgang binnen de 90 miljoen euro zullen blijven.

AandelenverkoopDe 9,5 miljoen die hij nu meldt geldt voor de verkoop van het eerste deel aandelen, van naar verwachting tussen de 20 en 30 procent. De rest van ABN AMRO wordt daarna in nog eens drie delen verkocht. Ongeveer 10 procent van die eerste tranche is bedoeld voor particulieren, de rest gaat naar institutionele beleggers en grote investeerders.

KredietcrisisABN AMRO werd in de kredietcrisis in 2008 voor 16,8 miljard euro genationaliseerd en daarmee gered van de ondergang. In de jaren erna moest er nog veel geld bij om de bank overeind te houden. Volgens sommige berekeningen liep de teller op tot boven de 30 miljard. De waarde van de bank wordt nu geschat op 15 miljard euro.

IntroductiekoersDe introductiekoers van het aandeel is nog niet bekend, maar die zal mogelijk rond de 17 euro liggen, uitgaande van een opbrengst van ruim 15 miljard en een totaal aantal van 912 miljoen aandelen. ABN AMRO krijgt een beschermingsconstructie tegen vijandige overnames.