Nieuws Actueel

Dit wordt de rijkste man ter wereld

Rik Nizet 17 september 2015

Zara amancio ortega gaona groot

De rijkste persoon ter wereld is 'bijna' een Spanjaard. Amancio Ortega Gaona, oprichter van kledingconcern Inditex, heeft nog maar 9,5 miljard dollar minder op zijn bankrekening staan dan de huidige nummer éen: Microsoft-oprichter Bill Gates.

Ortega, die al de titel rijkste Europeaan draagt, zag zijn vermogen woensdag flink groeien toen zijn kledingwinkelconcern Inditex met sterke halfjaarcijfers naar buiten kwam. Het moederbedrijf van onder meer Zara en Massimo Dutti wist in de eerste zes maanden van zijn gebroken boekjaar een hogere winst te behalen, geholpen door groei van het aantal winkels en verkopen via internet. Het aandeel Inditex steeg daarop bijna 6 procent. Hierdoor werd Ortega, die 59 procent van Inditex in handen heeft, 3,7 miljard dollar rijker.

Bill GatesDe Amerikaan Gates, 59 jaar oud, heeft op dit moment een vermogen van circa 80,6 miljard dollar, Ortega 71,1 miljard dollar. Dat is omgerekend in euro's respectievelijk 71,4 miljard en zo'n 63 miljard. Ortega passeerde in juni al superbelegger Warren Buffett op de Bloomberg Billionaires Index. Bij het debuut van deze rijkenlijst in 2012 was hij met 38 miljard dollar nog de nummer 7.

OrtegaOrtega, 79 jaar oud, begon zijn mode-imperium in 1963 met de productie van vrouwenbadjassen en andere kleding in Noord-Spanje. In 1975 werd de eerste Zara-winkel geopend. Tien jaar later ontstond Inditex, dat in 2001 naar de beurs ging. Overigens is de op een na rijkste persoon van Spanje de dochter van Ortega. Sandra Ortega-Mera, die een belang in Inditex erfde toen haar moeder overleed in augustus 2013, heeft 7,2 miljard dollar. Ze is 47 jaar oud.