Nieuws Actueel

Dit zijn de startup-toppers van 2015

Eveline Meijer 30 december 2015

Startup Investeringen

2015 was een goed jaar voor Nederlandse startups als we Startupjuncture mogen geloven. Volgens de website die zich richt op nieuws over Nederlandse startups haalden de jonge bedrijven dit jaar 428 miljoen euro op aan investeringen. Catawiki haalde dit jaar het meeste geld op.

Het bedrag is 70 miljoen euro minder dan een jaar eerder, maar het aantal investeringen is bijna verdubbeld naar 150 in 2015.

Divers De startups die dit jaar investeringen kregen komen uit diverse sectoren, waaronder medische technologie, software, retail en reisbedrijven. In de lijst van Startupjuncture staan echter alleen investeringen van 50 duizend euro of hoger.

Maar ook de manieren waarop het geld werd opgehaald zijn erg divers. Zo wordt er tegenwoordig veel gebruik gemaakt van crowdfunding. In de lijst van Startupjuncture staan vijftien overeenkomsten die mogelijk werden gemaakt door crowdfunding.

61,3 procent van de investeringen kwamen alleen van Nederlandse bodem, wat betekent dat veel startups investeringen in eigen land zoeken. Dit gebeurt echter voornamelijk in de beginperiode van een onderneming. Bij latere investeringsrondes gaan de startups vaker de grens over.

Catawiki Het meeste geld werd opgehaald door veilingwebsite Catawiki, een startup dat ongeveer 75 miljoen euro ophaalde in een jaar.

Ook HackerOne, het jongste bedrijf uit de top vijf, deed het goed. Deze startup haalde ruim 20 miljoen euro op in 2015.

De volledige lijst met alle investeringen die startups dit jaar kregen is te vinden op de website van Startupjuncture.