Nieuws Actueel

Dit zit echt in Coca-Cola Light

Bram de Vrind 11 maart 2014

Wat zit er echt in Coca-Cola Light? En waarom zinkt een blikje Cola, maar blijkt Cola Light drijven? 8 bizarre feiten over Coca-Cola Light.Lees ook:De start van Coca Cola

1. Coca-Cola Light is géén aangepaste vorm van het oorspronkelijke Coca-Cola recept. Het is een compleet nieuwe formule.

2. Als je een blikje Cola Light in een bak met water stopt, blijft deze drijven. Een blikje 'echte' Cola zinkt. Dat komt omdat cola een hogere dichtheid dan water heeft vanwege het hoge suikergehalte. De zoetstoffen in Cola Light maken de cola niet zwaarder dan water.

3. Als je twee Mentos-snoepjes in een fles Coca-Cola Light gooit, dan ontstaat er een soort geiser die schuim in de lucht spuit. Dat komt omdat dankzij de Mentos het koolzuur in de colafles in één klap vrijkomt. Deze reactie komt ook voor bij andere koolzuurhoudende dranken, maar is het sterkste bij Cola Light.

4. Door de jaren heen zijn er cherry, vanille, citrus en limoen-versies van Cola Light uitgebracht over de hele wereld.

5. België heeft de hoogste Coca-Cola light dichtheid per inwoner.

6. Toen de eerste light frisdrank 'Tab' in 1963 op de markt kwam, was Coca-Cola bang dat een light-variant funest zou zijn voor de 'echte' cola. Maar Pepsi dacht daar anders over en bracht in 1964 Pepsi Light op de markt. Pas in 1982 volgde Coca-Cola met Coca-Cola Light. Binnen twee jaar was het de meest verkochte light frisdrank ter wereld.

7. Voordat Cola Light bij de klant terecht komt, ondergaat het ongeveer 450 verschillende tests om na te gaan of het aan Coca-Cola's standaardeisen voldoet.

8. Van oudsher was aspartame de suikervervanger in Cola Light. Maar de producent is gestopt met deze stof, na claims dat deze kanker kan veroorzaken. Coca-Cola heeft de stof inmiddels vervangen voor de stof 'Slpenda'. Het Amerikaanse Nationale Kanker Instituut heeft overigens verklaard dat er geen bewijs is dat aspartame kankerverwekkend is.