Nieuws Actueel

Divorce: Scheiden doet geen pijn

Van onze redactie 3 januari 2015

Laat je niet misleiden door zijn uiterlijk van een brave huisvader. Er is weinig voor nodig om David Mendelbaum te laten ontploffen. De voortslepende loopgravenoorlog met zijn hekserige ex Tamar (Carly Wijs) en zijn niet-aflatende worsteling met 'die paar pondjes extra', hebben hun tol geëist.

Wandelende tijdbom In 2012 bij de aftrap van Divorce, de serie over vrienden Boudewijn (Jeroen Spitzenberger), David (Dirk Zeelenberg) en Joris (Waldemar Torenstra), werd David door de makers geïntroduceerd als knuffelbeer van het drietal. "Ik heb geprobeerd een uiterst gevaarlijke en onberekenbare knuffelbeer van hem te maken", zegt Zeelenberg. Daar is hij aardig in geslaagd. David is een treurige, lieve, eenzame en opportunistische jongen, maar vooral lastig te peilen. "Je hoeft maar iets verkeerds tegen hem te zeggen en hij gaat door het lint. Hij is een wandelende tijdbom."

Bizarre situaties De acteur geniet van dat permanente ontploffingsgevaar, omdat zijn karakter daardoor in de meest bizarre situaties belandt. "Je weet nooit hoe zijn woede er uitkomt: hij rent met een bijl achter zijn ex aan, blokkeert betaalpasjes of staat met een indianentooi op het schoolplein, omdat de leraar niet begrijpt dat zijn zoon serieus indiaan wil worden."

Bioscoopfilm Voor Zeelenberg – die we ook kennen als kakker Wouter uit de LOI-reclame en homoseksueel Bram uit All Stars – heeft de serie veel betekend. Hij is op dit moment druk met de opnames van bioscoopfilm Familieweekend (met onder anderen Derek de Lint en Jennifer Hoffman), waarin hij een van de hoofdrollen speelt. Een rol die hij zonder Divorce waarschijnlijk niet had gekregen, zegt hij eerlijk. "Hoewel de hoofdrollen nog steeds niet voor het oprapen liggen, speel je jezelf wel in de kijker met zo'n succes."

Herkenbaar De herkenbaarheid is de grote troef van de serie, die bij de finale van seizoen 2 liefst 2,3 miljoen kijkers trok. "Iedereen heeft met scheidingen te maken; je bent zelf aan het scheiden of speelt met de gedachte, je bent kind van gescheiden ouders of je kent mensen die in scheiding liggen." De serie belicht de mannelijke kant van het verhaal, ook dat is ook bijzonder. "David wordt volledig uitgekleed door zijn ex. Dat soort gedonder over de alimentatie gebeurt echt, al heb je natuurlijk ook vaders die na een scheiding niets meer van hun kinderen willen weten", zegt Zeelenberg.

Huwelijken gesloten De serie gaf zijn carrière een onverwachte wending. Tijdens het 2e seizoen werd hij benaderd door een stel dat door hem getrouwd wilde worden. Inmiddels heeft hij al heel wat huwelijken van Divorce-fans gesloten en is hij te boeken via zijn eigen website. "Ongelooflijk leuk om te doen. Het is een eer dat je in het intieme kringetje van wildvreemde mensen wordt toegelaten. Dus ik pak het zorgvuldig aan. Ik houd een voorgesprek van een uur, ze moeten afzonderlijk van elkaar een vragenlijst invullen en ik werk twee dagen aan de speech." Op de grote dag gaat hij uitvoerig op de foto met de bruiloftsgasten, als ze dat willen. Dat hoort er ook bij, vindt hij. "Menig collega uit het vak haalt zijn neus daarvoor op, maar ik vind dat je dankbaar moet zijn dat mensen dat willen."

Zeelenberg denkt dat Divorce nog heel wat seizoenen door kan. "Er komen nieuwe vrouwen in het leven van de mannen en de exen spelen op de achtergrond altijd een belangrijke rol. Scheiden en het opnieuw proberen: dat rondje kun je elke keer opnieuw maken, net als in het echte leven. Ik trouw mensen die al drie keer gescheiden zijn."

In navolging van Gooische vrouwen (van dezelfde makers) wordt inmiddels nagedacht over een Divorce-film. Zeelenberg ziet het wel zitten. "Al moet je er voorzichtig mee omgaan, je kunt ook landelijk op je bek gaan. Alles staat of valt bij een goed script."

Divorce. Vanaf zondag 4 januari op RTL 4, 21.00 uur.