Nieuws Actueel

DNA-test ontrafelt familiegeheim: oom Max (81) en neef Peter (42) blijken vader en zoon

Van onze redactie 6 december 2014

Peter en Max vierden de ontdekking in tranen… en met beschuit met blauwe muisjes.

Geheim​Het grote familiegeheim is ontrafeld met een DNA-test. Max heeft nooit geweten dat Peter - zijn neefje - in werkelijkheid zijn kind was. Max’ ex-vrouw, Truus, was er destijds vandoor gegaan met zijn broer Ruud. „Ik ga bij je weg. Met Ruud. Ik ben van hem zwanger”, kreeg hij te horen.

DNA-test Wrang genoeg: zij wist dat Max de vader was van haar kind. En Max’ broer wist dat ook. Dat blijkt uit documenten bij de gemeente, die deze week opdoken. Maar beiden namen dit geheim mee in hun graf. Max heeft Peter alleen als baby nog gezien, daarna hebben ze elkaar nooit meer ontmoet of gezien. Omdat Peter van verschillende familieleden telkens te horen kreeg dat hij zo op zijn oom Max leek, én omdat hij ziek werd, heeft hij een DNA-test laten doen. Max schrok van het verzoek maar stond open voor zo’n test. „Als het goed is voor Peter, dan wil ik dat. Ik hoopte op deze uitslag.”

Vaderschapswaarschijnlijkheid Op 27 oktober kwam - aangetekend - de uitslag. ‘De vaderschapswaarschijnlijkheid is groter dan 99,999 procent’, staat er. Herenigd, na 41 jaar. Ze moeten nog aan de situatie wennen. En aan elkaar. Maar ze willen - als vader en zoon - nog zoveel mogelijk samendoen, samen inhalen. „Met kerst heb ik mijn eerste echte familiediner”, zegt Peter. „Dat is best moeilijk. Ik was wees en nu heb ik weer een vader. Ik heb geleefd in een leugen en pas nu heb ik mijn echte identiteit. Dat maakt boos, maar ook dolgelukkig.” Het leven biedt ineens weer alles om 2015 een mooi jaar te laten zijn.