Nieuws Actueel

DNB geeft bitcoin trap na

Rik Nizet 8 mei 2014

Virtuele valuta's als de bitcoin zijn geen bruikbaar alternatief voor het huidige geld en het is onwaarschijnlijk dat zij dat op afzienbare termijn wel zullen worden. Dat stelde donderdag De Nederlandsche Bank (DNB), die eerder al waarschuwde dat er risico's kleven aan beleggingen in digitale 'munten'.Lees ook:Bitcoinverbod in werking'Bitcoins ineens waardeloos'

"Virtuele valuta’s staan momenteel volop in de belangstelling door hun innovatieve karakter en de vraagtekens die zij zetten bij het huidige financiële systeem'', schrijft DNB. "Maar dat maakt ze niet tot een middel dat de basisfuncties van geld vervult.'' Als ruilmiddel zijn ze volgens de centrale bank tot op zekere hoogte geschikt, maar als rekeneenheid en oppotmiddel niet of nauwelijks, omdat de waarde daarvoor te sterk fluctueert.

MarktwaardeGedreven door speculatie kende de marktwaarde van de bitcoin de afgelopen tijd hoge pieken en diepe dalen. Zo steeg de koers van zo'n 200 dollar in november 2013 naar 1200 dollar begin december, omdat gegokt werd op een groeiende belangstelling in China. Toen de Chinese centrale bank zijn twijfels uitsprak over de virtuele munt, kelderde de koers echter in een paar dagen tijd weer naar 700 dollar.

PrijsverschillenDergelijke schommelingen zouden leiden tot enorme prijsverschillen van dag tot dag als de bitcoin gebruikt zou worden als rekeneenheid. Ook als spaarmiddel is de bitcoin om dezelfde reden niet erg geschikt, omdat beleggers een groot risico lopen om snel grote hoeveelheden geld te verliezen.