Nieuws Actueel

Do's and don'ts bestelauto aanschaffen

Rik Nizet 7 mei 2015

Bestelauto aanschaffen middelgroot

Het kiezen van een zakenauto is een online feestje, blijkt uit recent onderzoek. Zakenrijders surfen urenlang op dealersites en verlekkeren zich aan het formaat van het display, de rondingen van het koetswerk en de motorprestaties; geen detail wordt over het hoofd gezien. Maar hoe zit het met de aanschaf van een bestelauto? Dan worden entrepreneurs meteen praktisch van aard. Past er een pallet in? Waar op te letten bij een bestelauto en de Top 10 zuinigste bestelauto’s.

Een bestelbus is het werkpaard van het bedrijf. Met een busje verzorg je aan- en afvoer van materialen en/of producten. Je hebt compacte modellen tot zeer ruime bussen. Het hangt van je bedrijf af wat het handigste type is. Er zijn een aantal zaken waar je als ondernemer op let:

- Een praktische, goed bereikbare laadvloer- Een zuinige, onderhoudsvriendelijke en betrouwbare motor- Een scherpe prijs

SubsidiesDaarnaast spelen nog tal van zaken. Een belangrijke is of er eventuele subsidie en/of fiscaal voordeel is halen. Vooral aan de orde als een elektrische of plug in-variant een optie voor je is (regelingen als deMIA/Vamil. In sommige stedelijke gebieden, bijvoorbeeld Rotterdam, kun je voor het vervangen van je oude bestelauto extra subsidie krijgen. Rotterdam heeft er miljoenen euro’s voor klaar liggen Informeer bij je eigen gemeente of deze kunnen bijdragen. Lever je veel in de stad af? Ga dan na of je huidige en of nieuwe busje straks nog wel de strenge milieuzones in mag!

Verder is het handig om na te denken of je bestelbus groot genoeg is als de zaak groeit en er meer moet worden vervoerd. Een beetje lucht is geen luxe.

EisenAlle bestelauto’s hebben gemeen dat je ze met een B-rijbewijs mag besturen en het maximale gewicht inclusief belading 3500 kg is. De Belastingdienst heeft voor elk type bestelauto specifieke eisenopgesteld. De algemene eisen voor alle bestelvoertuigen zijn:

- De laadruimte moet een vaste, vlakke laadvloer hebben over de hele breedte en lengte van de laadruimte.- In de laadruimte mogen geen zitplaatsen zijn.

Zorg dat de inrichting voldoet aan de eisen die de Belastingdienst stelt. Zo voorkom je dat je later extra moet betalen.

BpmVoldoet jouw bus hier niet aan dan is deze voor de bpm (belasting personenauto’s en motorrijwielen) een personenauto en ben je een stuk duurder uit. Als je ondernemer bent en je voldoet aan de ondernemersregeling dan kun je namelijk een beroep doen op de ondernemersregeling voor bpm en kan de bestelauto onder voorwaarden worden vrijgesteld van bpm. De belangrijkste voorwaarde is dat je meer dan 10 procent van de per jaar gereden kilometers met zakelijk doel rijdt.

Privé?De Belastingdienst wil verder voorkomen dat er onder het mom van een bestelauto zakenrijders onder de bijtelling uitkomen en de auto privé rijden. Er is een lange reeks aan regels. Wordt de bestelauto louter zakelijk gebruikt dan kan een 'Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto' worden ingediend. In dat geval hoef je geen bijtelling privégebruik auto bij het loon te tellen. En, je hoeft ook geen kilometeradministratie bij te houden.Lees verder.