Nieuws Actueel

Dochter RBS krijgt prijskaartje

Lotte Grimberg 8 september 2014

Citizens Financial Group, de Amerikaanse dochter van Royal Bank of Scotland (RBS), moet bij zijn geplande beursgang in New York een maximumbedrag van 3,5 miljard dollar (2,7 miljard euro) opbrengen. Dat blijkt uit documenten die maandag werden ingediend bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC.

IntroductiekoersEr worden 140 miljoen aandelen verkocht tegen een introductiekoers van 23 tot 25 dollar per aandeel, ofwel een kwart van de aandelen. Als de emissieprijs aan de bovenkant van die bandbreedte uitkomt, wordt Citizens gewaardeerd op circa 14 miljard dollar. Het gaat om de grootste beursgang van een bank in de Verenigde Staten dit jaar.

KlantenRBS is al lange tijd bezig met de voorbereiding van de beursgang van Citizens. Het is de bedoeling dat die dit jaar plaatsvindt. De Britse bank wil met de verkoop zijn balans versterken. RBS is voor 80 procent in handen van de Britse overheid. Citizens had eind juni ruim 1200 vestigingen in 11 Amerikaanse staten en telt circa 5 miljoen klanten.

AandelenDe begeleidende banken hebben de optie om nog eens 21 miljoen extra aandelen Citizens te kopen. Het aandeel zal een notering krijgen aan de New York Stock Exchange (NYSE).

In maart ontstond nog onzekerheid over de beursgang van Citizens nadat de bank niet wist te slagen voor de stresstest van de Amerikaanse centrale bank.