Nieuws Actueel

Dochter zoekt 'foute' vader in Kabul

Van onze redactie 10 februari 2015

"Maar we hebben nog geen nieuws gehoord", zegt Gaibar Hasami van de Stichting 1F, die het woord voert voor Tamana. Feda Amari uit Heeze is een zogenoemde 1F'er: een asielzoeker die niet in Nederland mag blijven omdat hij mogelijk mensenrechten heeft geschonden in zijn land van herkomst.

In het geval van Amiri speelt dat hij bij de veiligheidsdienst van het voormalige communistische regime in Afghanistan heeft gewerkt. Volgens de Nederlandse overheid heeft iedereen die voor die dienst werkte, zich schuldig gemaakt aan marteling.

Vlucht Amiri vluchtte 18 jaar geleden met zijn jonge gezin naar Nederland en mocht toen blijven. Vanwege zijn voormalige werk kreeg hij niet de Nederlandse nationaliteit; zijn vrouw en 3 kinderen kregen die in 2006 wel.

In november vorig jaar werd Feda Amiri opgepakt en vastgezet. Ondanks protesten van Amari dat hij in Kabul geen familie heeft en dat hij daar als oud-lid van de veiligheidsdienst gevaar loopt, werd hij op 5 januari naar de Afghaanse hoofdstad Kabul gevlogen.

Omgekeerde bewijslast "Je moet je onschuld bewijzen, dat is een omgekeerde bewijslast", zegt Hasami van 1F. "Hoe moet je dat doen als je al 15 jaar hier woont? En als je al met een document komt, zeggen ze toch dat het vals is. Nederland is een van de weinige landen in Europa die dit beleid heeft."

Het wachten is op nieuws van de zoektocht van Tamana. Hoe bang zij ook was, ze kon niets anders doen dan haar vader zoeken, vond ze.