Nieuws Actueel

'Dodelijke' muskusrat blijft op menu

Bram de Vrind 20 februari 2015

Levensbedreigende rattenziekte of niet, de muskusrat blijft op het menu bij Restaurant Proeverij De Pronckheer in Cothen. "Paling, gans en eend komen ook uit de sloot, moet je die dan ook van de menukaart halen?", zegt eigenaar Arjan Smit tegen Nieuws.nl.

Smit reageert daarmee op de Unie van Waterschappen, die het stellig afraadt om exemplaren van de woelmuissoort te eten. De beestjes kunnen de ziekte van Weil bij zich dragen, in de volksmond ook wel rattenziekte genoemd.

PrullenbakArjan Smit, chef-kok/eigenaar van De Pronckheer zegt dat jagers de knaagdieren bij hem afleveren. "Jagers mogen deze beesten doodschieten en bieden deze vervolgens gratis aan mij aan. Het is zonde dat deze dieren de prullenbak ingaan. Als de dieren toch dood moeten, waarom kunnen de resten dan geen duurzame functie hebben? De jager keurt de kadavers door de ingewanden te controleren en zijn keurmerk te geven. Er zit niet veel vlees aan, maar muskusrat is prima te eten. Mits het in goede kwaliteit is, is het vlees prima te stoven en de pels te verkopen. Dat bont levert per stuk heel veel geld op!"

BewustzijnsstoornissenDe jagers mogen weliswaar verse muskusratten bij De Pronckheer afleveren, maar dat maakt het nog geen veilig vlees, stelt Dolf Moerkens van de Unie van Waterschappen. "Aan de ingewanden kan men niet afleiden of het dier ook de ziekte van Weil meedraagt." De ziekte van Weil kan een lichte temperatuursverhoging veroorzaken, maar in zwaardere gevallen ook problemen met de lever (geelzucht), met de nier (plotseling nierfalen), bloedingen, shock, problemen met de bloedstolling, ontsteking van de hartspier en bewustzijnsstoornissen.

ExcusesSmit stelt dat dit niet alleen een risico is bij muskusratten: "Elk dier dat uit slootwater komt, kan die ziekte hebben. Ganzen, eenden of wilde palingen kunnen dit dus ook oplopen; die zijn perfect eetbaar. Ik heb het gevoel dat de Unie alleen naar excuses aan het zoeken is."

ZondeCDA-partijlid Henk Lammers kwam eerder met het idee om de knaagdieren die massaal onze dijken kapotgraven op te eten. "Het is zonde dat er jaarlijks duizenden kilo’s goed vlees vergaat”, aldus Lammers. “We hebben signalen ontvangen dat er vraag naar is en willen kijken wat er allemaal mogelijk is."

Goed overleggenHoewel de Unie van Waterschappen fel tegen is, wil Henk Lammers nog steeds kijken wat mogelijk is. "Mogelijk kan men de jachtmethoden aanpassen, die de kosten drukken door de verkoop van de pelzen en de verkoop van consumeerbaar vlees. Ik wil eerst goed overleggen en een proefperiode doen voordat we de wet gaan aanpassen. Daarvoor zou ik graag eerst de kans willen krijgen."