Nieuws Actueel

Doek valt voor Koperen Hoogte

Martijn Vervest 30 december 2014

Restaurant en hotel Koperen Hoogte, opvallend gevestigd in een voormalige watertoren langs de A28 nabij Zwolle, gaat per 1 juli volgend jaar dicht. Volgens eigenaar Hennie van der Most lijdt het bedrijf al jaren verlies en is sluiting ‘de enig overgebleven optie’. Als gevolg daarvan verliezen 60 medewerkers hun baan. Zij zijn maandagavond door Van der Most persoonlijk ingelicht.

Gesprekken met de vakbonden en het UWV over de gevolgen moeten nog beginnen.

Crisis

De economische crisis, toename van de concurrentie en ‘versobering van het uitgavenpatroon van bedrijven en consumenten’ zijn volgens Van der Most de belangrijkste oorzaken voor de teleurstellende resultaten. Ook het uitblijven van toestemming voor de bouw van recreatiewoningen op het terrein had een negatieve invloed. Het complex kende de laatste jaren een bezettingsgraad van 55 procent.

Verliezen

Alleen in de beginperiode van de tienjarige geschiedenis van het complex heeft de Koperen Hoogte zwarte cijfers geschreven. „De afgelopen jaren zijn er forse verliezen geleden”, aldus Van der Most in een verklaring. De verliezen werden vanuit andere bedrijfsonderdelen aangevuld. „Een uiterst onwenselijke situatie. Daarom hebben we helaas moeten besluiten over te gaan tot sluiting van de hele onderneming.” In de periode tot 1 juli worden boekingen volgens afspraak afgewikkeld en zijn zowel restaurant als hotel nog gewoon geopend.

Toekomst

Over de toekomst van het complex zelf, dat verder bestaat uit een park, 18 holes golfbaan en een recreatieplas, kan Van der Most nog weinig zeggen. „We houden alle opties open”, zegt hij, inclusief een overname. Mocht zich geen overnamekandidaat aandienen, dan heeft dat volgens de ondernemer geen gevolgen voor zijn andere bedrijven, zoals Speelstad Oranje en Staalbouw Van der Most.