Nieuws Actueel

Doek valt voor liefdesreality op SBS6

Van onze redactie 5 december 2014

Voor de dames van het 1e uur, Lisette en Sharon, is het zuur dat SBS6 vrijdag voortijdig de stekker uit het reallife-datingprogramma trekt. Lisette had na 10 dates sinds medio oktober de ware nog niet gevonden. Datzelfde geldt voor Sharon, die sinds medio oktober 6 dates heeft gehad.

Geflopt De overige bewoners zijn Jeffrey, Dusty, Fred en Tim. Zij kwamen later in het huis om vertrokken bewoners te vervangen. De nieuwste bewoner Tim was sinds donderdag slecht een etmaal in het huis, ter vervanging van Will. Wat zij vinden van het beëindigen van het programma is niet bekend, want vrijdag gingen meteen de 2 livestreams uit het huis op zwart.

Een woordvoerder van Talpa laat weten het jammer te vinden dat het programma is geflopt. ''In alle tv-landen overal ter wereld geldt dat je kunt ontwikkelen en bedenken wat je wilt, maar het moet op televisie blijken of het werkt. Het is heel jammer, onze mensen hebben er veel moeite in gestoken. Maar we moeten concluderen dat het niet werkt in deze vorm op SBS6, op dit tijdstip, recht tegenover Goede tijden, slechte tijden.'' Er werkten tientallen mensen aan het dagelijkse programma.

Ambitieus In de villa baadden de vrijgezellen in luxe, waaronder een zwembad op de benedenverdieping. De villa die Talpa tijdelijk huurde, stond vorig jaar te koop voor 9,2 miljoen euro. Speciaal voor het dagelijkse programma, dat maandag 20 oktober begon, was glasvezel aangelegd voor een rechtstreekse verbinding met Hilversum, waar de beelden van meer dan 90 camera’s gemonteerd werden. De regieruimte en de redactie bevinden zich in de villa ernaast.

Met de nieuwe reallifesoap Is This Love? wilde SBS6 de concurrentie aangaan met het NOS Journaal en GTST. Is This Love? was daarom voor SBS6 het meest ambitieuze programma van het huidige tv-seizoen. De zender programmeerde het nieuwe paradepaardje van John de Mols productiehuis Talpa direct na het succesvolle reallifeprogramma Utopia.

Kostbaar project Zendermanager René Oosterman zei bij de start van het programma dat Is This Love? de vooravond van SBS6 moest versterken. ''De vooravond, van 18.00 tot 20.30 uur, is voor commerciële zenders ongelooflijk belangrijk. We zijn de afgelopen jaren aan het stoeien geweest om de juiste formule te vinden om te zorgen dat we aan het begin van de avond een vast publiek op kunnen bouwen'', zei Oosterman. Hij noemde Is This Love? toen het laatste puzzelstukje in het vaste rijtje Masterchef, Hart van Nederland en Utopia.

Is This Love? was een enorm kostbaar project voor SBS6. Oosterman: ''Dit soort projecten vergen een enorme investering aan de voorkant om het hele circus op te tuigen. Als het programma eenmaal een succes is, vallen de kosten per dag mee. Dan smeren we de kosten uit over steeds meer afleveringen. Als het een blijvertje blijkt te zijn, dan is het alleszins betaalbaar. Als zou blijken dat het niet werkt, dan is het slikken.’’

Kijkcijfers Is This Love? stond aanvankelijk tot medio januari in de uitzendschema’s van SBS6. De kijkcijfers vielen echter tegen: het programma trok nog niet de helft van de kijkers van Utopia, dat een gemiddeld marktaandeel van 13% tot 14% had tussen 19.30 en 20.00 uur. Oosterman hoopte met de liefdesrealitysoap op een marktaandeel van 8% tot 9%. Donderdagavond haalde het programma met 238.000 kijkers een marktaandeel van 3,7%.

Vrijdagavond is de laatste tv-uitzending op SBS6.