Nieuws Actueel

Doetinchem: ‘Hoofdstad van de Achterhoek, zo zijn we gegroeid’

Van onze redactie 16 oktober 2015

Winkelen Thinkstock

Peter Drenth, wethouder van Doetinchem, nam donderdagavond tijdens de beeldvormende raad over de toekomst van de binnenstad van Doetinchem zoals verwacht geen woord terug van de ingezette weg. Die weg is dat Doetinchem hoofdstad van de Achterhoek is. Daarom is dat ook de titel van de visie die moet zorgen voor een toekomstbestendige binnenstad.

HoofdstadDat Doetinchem zichzelf sinds vorige week hoofdstad van de Achterhoek noemt, zorgde in omliggende gemeenten en bij de oostelijke evenknie Winterswijk voor gefronste wenkbrauwen. In de Doetinchemse gemeenteraad is er slechts één raadslid die zich over deze zelfbenoemde titel druk maakt: Ans Putman van de Partij voor Lokaal Maatwerk en – waarschijnlijk niet toevallig – wonend in het dorp Wehl dat pas sinds 2005 bij de gemeente Doetinchem hoort.

CentrumgemeentePutman: „Hoofdstad van de Achterhoek klinkt als ‘Ik ben de graaf van een luchtkasteel’. Hoe komt u erbij Doetinchem hoofdstad van de Achterhoek te noemen? Waarom noemt u Doetinchem niet gewoon centrumgemeente van de Achterhoek? Een deel van Doetinchem ligt nota bene niet eens in de Achterhoek maar in de Liemers.”

Drenth gaf Putman hierin gelijk, maar wilde in dat soort discussies niet verzanden: „Als we Doetinchem centrumgemeente noemen stellen we ons boven andere gemeenten. Maar als hoofdstad van de Achterhoek zijn we verantwoordelijk voor een gezonde binnenstad voor 200.000 mensen. We moeten dus iets doen dat 200.000 mensen in de Achterhoek raakt.”