Nieuws Actueel

'Dokters moeten rooklongen gewoon benoemen'

Van onze redactie 18 november 2014

Ze profiteren nauwelijks van hun betaalde pensioenpremie en maken weinig gebruik van verzorgingshuizen. Bovendien spekken ze de schatkist met een paar miljard aan accijnzen.

Het prijskaartje voor dat sociale gedrag is niet gering. Ze leveren er zo'n 10 tot 15 jaar van hun leven voor in. Maar hoe kom je van een door de tabaksindustrie bewust toegebrachte verslaving af?

Bangmakerij werkt averechts Verslaving is een moeilijk te behandelen ziekte. Bangmakerij – doodskoppen op een pakje sigaretten – werkt averechts. De gevaren opsommen, helpt evenmin. Het helpt niet te vertellen dat een roker een vier keer zo grote kans heeft op hart- en vaatziekten. Of dat de meeste etalagebenen en veel vasculaire dementie door roken worden veroorzaakt. Dat meer dan 90 procent van COPD veroorzaakt wordt door roken en 90 procent van alle longkanker en 80 procent van de keel-mond en slokdarmkanker veroorzaakt wordt door roken, helpt ook al niet. De roker zal stiekem denken dat al deze opgesomde ellende niet hem of haar, maar de rokende buurman zal treffen.

Wat helpt dan wel? Misschien de Minimal Intervention Strategy die de huisarts gebruikt. Er wordt gekeken naar de motivatie om te stoppen, barrières worden besproken en eventueel worden medicijnen geadviseerd. Uit onderzoek blijkt dat dit wel een beetje helpt. Volgens mij zou het ook helpen als hulpverleners eufemismen rond door roken veroorzaakte ziekten niet meer gebruiken. COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) klinkt medisch en geeft geen relatie aan met de veroorzaker van de ziekte, terwijl meer dan 90 procent van alle COPD wordt veroorzaakt door roken. Ruim 350.000 Nederlanders lijden aan COPD, waarvan er ieder jaar 6.300 overlijden aan de gevolgen ervan.

Rooklongen Waarom voortaan in plaats van 'U lijdt aan COPD' niet gewoon zeggen 'U heeft rooklongen'. En etalagebenen? Leuk woord, dat vast iets met gezellig winkelen te maken heeft. Bedoeld wordt echter een afsluiting van slagaders, waardoor er onvoldoende bloed naar de benen stroomt. Dat kan zo veel pijn veroorzaken, dat 100 meter lopen onmogelijk is: 50.000 mensen lijden eraan. De belangrijkste oorzaak? Roken. Waarom voortaan niet gewoon spreken van 'rookbenen'?

Vasculaire dementie? Klinkt ook weer erg medisch. Het is anders dan de ziekte van Alzheimer, een dementie die ontstaat door schade aan de bloedvaten in de hersenen. Ook hiervan is roken een zeer belangrijke oorzaak. Waarom deze vorm van dementie bij rokers niet als 'rookhersenen' benoemen?

Stoppen alleen uit angst voor longkanker is overdreven: er overlijden per jaar maar 8.000 mensen aan longkanker. Terwijl het aantal rookinvaliden veroorzaakt door rooklongen, rookbenen, rookhersenen en andere aandoeningen vele, vele malen hoger is. Evenals het aantal sterfgevallen erdoor.

Huisarts Jos van Bemmel schrijft om de week een column in deze krant.