Nieuws Actueel

Domper baas Plus: justitie eist slechts deel roofgeld terug

Supermarktbaas Dick van den Hoven van de Plus uit Heerde heeft een probleem. Justitie houdt caissière Ria B. verantwoordelijk voor 'slechts' 45.000 van de 254.000 euro die uit zijn kassa is gestolen, meldt het AD.

Victor Schildkamp (AD) | Foto: Victor Schildkamp 6 december 2016

Plus supermarkt heerde diefstal caissiere kassiere gelderland oplichting 1065

Ria B. (48) zat gisteren trillend van de zenuwen in de rechtbank in Zutphen. Ze zou een kwart miljoen euro hebben gestolen tussen 2009 en 2014, toen zij nog werkte als hoofdcaissière bij de Plus-supermarkt in de Gelderse plaats. Een uitzonderlijk hoog bedrag.

Cruciale werknemer

Het hoogtepunt van de kassagraaierij lag in 2013, toen 110.000 euro verdween. Nadat een accountant dat had ontdekt, liet supermarktbaas Dick van den Hoven er een bedrijfsrechercheur op los. Die kwam uit op een totaalbedrag van 254.000 gestolen euro's. Hoofdcaissière Ria B. zou de diefstal op haar geweten hebben. Zij was de cruciale werknemer die kluis en geldautomaat moest vullen en de kassa's beheerde. Bovendien gaf ze al snel toe 'tussen 2009 en 2013 af en toe geld te hebben gestolen'. 60.000 euro, zei ze eerst. Later corrigeerde ze dat tot 45.000 euro.

Verzekering

Van den Hoven kreeg van de verzekering 178.000 euro terug (de fraude duurde vijf jaar, hij bleek verzekerd voor twee jaar fraude). De resterende 76.000 euro kwam hij gisteren in de rechtbank verhalen op Ria B. Voor zover er wat te halen vált, want inmiddels zit Ria zonder werk of uitkering en stapelen de schulden zich op. Zij en haar afgekeurde man Henry leven van zijn inkomen, dat bestaat uit een uitkering en wat bijkluswerk.

Ruis

Maar het pakte anders uit voor Van den Hoven. Volgens Ria hadden meerdere mensen toegang tot de kluis en de geldautomaat. En de officier van justitie ging daar in mee. ,,Er zit te veel ruis op de lijn'', zei de officier die meewoog dat Ria en haar man weliswaar goed leefden van het geld, maar ook weer niet zó exorbitant dat het een diefstal van 254.000 euro verklaart.

Recreatieve drugsgebruikers

Dus vindt de officier van justitie dat Ria alleen veroordeeld kan worden voor dat deel van het geld dat ze zelf toegeeft gestolen te hebben. Daarnaast hadden Ria en haar man als 'recreatieve drugsgebruikers' een forse hoeveelheid pillen en cocaïne in bezit. De officier eiste voor dat alles 200 uur werkstraf. Haar man Henry M. (die niet bij de zitting aanwezig was, hij was ziek) kreeg een strafeis van 150 euro te horen, voor drugsbezit én voor het feit dat hij afwist van Ria's diefstal.

Domper

Volgens de officier kan supermarktbaas Van den Hoven dus niet de 76.000 euro die hij nog mist, verhalen bij Ria B. Een domper voor hem. Er zitten wellicht nog meer dieven onder zijn personeel. Want als Ria 45.000 euro pikte, wie ging er dan met die andere twee ton vandoor? Van den Hoven houdt het echter op Ria: ,,Ik ben fors benadeeld door haar. Ik heb geen reden om te twijfelen aan de rest van mijn personeel'', was zijn enige reactie.

De rechter doet 19 december uitspraak.

Gerelateerde artikelen:

Supermarktondernemer Plus leeft nachtmerrie