Nieuws Actueel

Dood Els Borst: Is inbreker de moordenaar?

Merlijn Ensing 13 februari 2014

Steeds vaker wordt er ingebroken op en rond de Ruysdaellaan in Bilthoven, de straat waar oud-minister Els Borst maandag dood werd gevonden. Dat zeiden drie omwonenden donderdag tegen het ANP. Ze willen niet bij naam genoemd worden. De politie meldde donderdag dat Borst hoogstwaarschijnlijk is overleden door een misdrijf. Het is mogelijk dat ze een inbreker heeft betrapt, maar de politie houdt alle opties nog open.

Een buurman zegt dat de angst in de buurt groeit. De dood van Borst geeft volgens hem "een griezelig gevoel''. Een vrouw stelt dat jongens door het bos vanuit Utrecht naar De Bilt komen om in te breken. "Heel bedreigend, en een heel eng idee dat dit zo dichtbij is gebeurd. Stiekem hoopte ik dat het een politieke moord zou zijn geweest, maar dat zal wel niet.''

Een andere omwonende zegt dat er de laatste tijd veel verdachte figuren in de wijk te zien zijn. "Een autootje met twee mannen komt langs. Ze bellen aan of je nog grind nodig hebt. Bij ons is dat een paar weken geleden gebeurd; de dag erna was er ingebroken.''

Alle buren omschrijven Borst als een introverte en aardige vrouw. Ze zijn verdrietig en geschrokken door haar dood. "Wanneer ik mijn hond uitliet, zag ik altijd haar witte kop voor het raam, en die is er nu niet meer'', zegt een buurman.

Moord, doodslag of ander misdrijfOf de dood van Els Borst - Eilers moord, doodslag of een ander strafbaar feit is, moet uit verder onderzoek blijken, zegt hoofdofficier van justitie Johan Bac. "We gaan uit van een misdrijf. Wat er precies is gebeurd, weten we nog niet. Het onderzoek naar de gebeurtenissen gaat voorlopig zo breed mogelijk verder.''

Het is mogelijk dat de oud-minister een inbreker tegen het lijf is gelopen in haar woning in Bilthoven, die haar heeft gedood. Dat zou mogelijk doodslag of dood door schuld zijn. Maar een gerichte aanslag op het leven van de D66-politica en dus moord kon donderdag ook nog niet worden uitgesloten.

De politie gaat graven in de contacten die de minister van staat in de laatste maanden van haar leven heeft gehad. ,,Onder andere om vast te stellen of ze mogelijk is bedreigd'', aldus plaatsvervangend politiechef Willem Woelders. Het team grootschalige opsporing (TGO), dat onderzoek doet naar het misdrijf, vraagt iedereen die de afgelopen tijd contact met Borst had zich te melden.

In en rond de woning van de politica gaat het rechercheteam nogmaals zoeken naar sporen en andere aanwijzingen voor wat er kan zijn gebeurd. De afzettingen in de Ruysdaellaan blijven nog gehandhaafd. Ook worden buren nog eens gehoord, omdat het tijdstip waarop Borst om het leven is gekomen nog niet is vastgesteld. De 81-jarige politica is voor zover donderdag bekend voor het laatst levend gezien toen zij afgelopen zaterdag het D66-congres in Amsterdam verliet.