Nieuws Actueel

'Door de bank genomen' heel herkenbaar voor ondernemers

Van onze redactie 16 november 2014

Bancaire systeem is gebaseerd op schuld

In grove lijnen wordt geschetst hoe het monetaire stelsel in elkaar zit en dat ons hele bancaire systeeem op schuld is gebaseerd, waarbij de totale hoeveelheid geld én schuld moet blijven groeien om het hele systeem niet te laten exploderen. Even prachtig als ontluisterend is de scene waarin een ondernemer, die eerst door zijn bank is volgestopt met leningen, door de bankiers van de afdeling Bijzonder Beheer wordt gemangeld op het moment dat het even tegen zit.

Gemangeld door Bijzonder Beheer

Want ondergebracht zijn bij Bijzonder Beheer betekent doorgaans een hogere rente, verlaging van de rekening courant, nieuwe taxatierapporten laten maken, verplicht externe ondersteuning inhuren, enz. Dit alles uiteraard voor eigen rekening van de ondernemer, waarbij de bank de kosten – inclusief die van het eigen 'advies' – alvast bij de onderemer van de rekening haalt.

Ook te zien in Almelo, Hengelo en Winterswijk

Gezien het feit dat momenteel tweederde van de Nederlandse bedrijven is ondergebracht bij Bijzonder Beheer, zal dit veel ondernemers bekend voorkomen.Ondernemers die de voorstelling hebben gemist en hem alsnog willen zien, kunnen 28 januari 2015 nog in het Theaterhotel Almelo terecht, op 7 februari volgend jaar in het Rabotheater Hengelo en op 24 februari in theater De Storm in Winterswijk.