Nieuws Actueel

Doorstroom naar bijstand verdubbeld

Martijn Vervest 27 oktober 2014

Het aantal mensen dat na een werkloosheidsuitkering in de bijstand terechtkomt is de afgelopen vijf jaar ruim verdubbeld. Dit blijkt uit maandag gepubliceerd onderzoek van uitkeringsinstantie UWV.

KansHet aantal WW'ers dat doorstroomt naar de bijstand steeg van bijna 14.000 in 2008 naar bijna 31.000 in 2013. In dezelfde periode is ook het aantal lopende WW-uitkeringen meer dan verdubbeld, aldus UWV. Laagopgeleiden, 55-plussers en alleenstaanden hebben de grootste kans om in de bijstand te komen na de WW.

Volgend jaarNaar verwachting neemt de doorstroom van de WW naar de bijstand dit en volgend jaar nog licht toe. De economische crisis en de nasleep ervan zorgen dat meer mensen na de WW-uitkering in de bijstand terecht komen.

DoorstroompercentageEen op de zes WW’ers die de maximale uitkeringsduur bereikt, stroomt door naar de bijstand. Het ‘doorstroompercentage’ daalde aan het begin van de crisis (2008-2010) en is sindsdien stabiel, stelt UWV.

De uitkeringsinstantie ziet met name in delen van de Randstad, Groningen, Friesland en Gelderland procentueel meer WW-gerechtigden in de bijstand komen.

ZorgwekkendCNV-voorzitter Maurice Limmen noemt het "zorgwekkend'' dat het aantal mensen dat van de WW terugvalt op bijstand is verdubbeld. "Des te belangrijker is het dat we de WW dus goed regelen.'' "De begeleiding van werk-naar-werk, of vanuit een uitkering naar werk is dus nog niet goed genoeg. Extra investeringen in van-werk-naar-werk-regelingen en vanuit een uitkering naar werk blijven nodig. Dat kan bijvoorbeeld door meer scholing, meer individuele begeleiding, maar het allerbelangrijkst: door het creëren van meer werk.''