Nieuws Actueel

Dordrecht yacónstad van Europa?

Hanneke Kijlstra | Foto: Milan Rinck 24 december 2015

Yacon knol oude beer jan ligtenberg dordrecht

Dordrecht zou de yacónstad van Europa kunnen worden. Volgens Jan Ligtenberg van stadslandbouwkas de Oude Beer is yacón het gewas van de toekomst. De planten staan er nu weelderig in bloei, maar de verrassing zit onder de grond. Daar wachten minimaal duizend kilo knollen om geoogst te worden.

"Kijk eens wat een mooie plant dit is", zegt Jan Ligtenberg. In 2014 pootte hij een aantal knolletjes, nu staat er 250 vierkante meter. Met een spitriek graaft hij een paar flinke knollen op en veegt de grond eraf.

FruitigHet tropische knolgewas yacón, afkomstig uit de Andes, is volgens een rapport van de Universiteit van Wageningen goed te telen in Nederland. Boeren die niet mee willen doen aan schaalvergroting kunnen het gebruiken als extra gewas op het veld.

Vooral de unieke smaak en textuur van yacón bieden kansen. "Het smaakt fruitig, zoet. Een beetje een kruising tussen appel, peer en watermeloen en qua textuur zit het tussen wortel en rettich," vertelt Ligtenberg. "Je kunt het zowel rauw als gekookt in diverse maaltijden verwerken." Ook de bladeren en de stengels zijn eetbaar. Ze worden als veevoer gebruikt. "Van de blaadjes kun je thee zetten."

CalorieënVoedselleverancier Ligtenberg is groot fan van de yacón, die volgens hem een belangrijke voedselleverancier kan worden. "De knol bevat weinig calorieën, dus je blijft slank als je het eet in plaats van aardappel of pasta. Zeker nu zwaarlijvigheid volop in de belangstelling staat, zullen de zorgverzekeraars er blij mee zijn. Het kan hen veel geld schelen", zegt hij.

De knollen kun je gebruiken als basis voor zoete siroop en als suikervervanger. Dat betekent potentie voor diabetici. Ligtenberg stuurde daarom een e-mail naar de Diabetesvereniging. Ook nam hij contact op met restaurants in de stad, zoals Daantje Kookt Vega. "Zij gaat er in ieder geval mee koken."

Zuid-AfrikaBurgemeester Arno Brok wordt eveneens ingeschakeld. "In maart 2016 gaat hij naar onze partnerstad Dordrecht in Zuid-Afrika. Hij neemt voor ons voortplantingsknollen en zaden mee, zodat de mensen daar ook met de yacón aan de slag kunnen."

Ligtenberg is nog lang niet klaar met experimenteren en hoopt volgend jaar ruim 1000 vierkante meter yacón aan te planten. "Nu is er nog een tekort aan plantgoed om volgend jaar een hectare vol te zetten. Maar door het telkens splitsen van de voortplantingsknollen hebben we over een paar jaar een aantal hectare. En agrariërs in de omgeving kunnen het tussen hun gewassen telen, want nu kennen de boeren in de polder maar een paar gewassen zoals suikerbiet, graan, aardappel, ui en maïs. Daar zou de yacón heel goed tussen passen. Bovendien zou een gewas als yacón kunnen meehelpen aan het verminderen van het gebruik van gif, want het is een sterke plant die niet gevoelig is voor ziektes en dus geen landbouwgif nodig heeft. Zo kan Dordt de yacónstad van Europa worden."