Nieuws Actueel

Dordtse horeca baalt van betaald parkeren op zondag

Ingrid de Groot 10 december 2015

Dordtrecht betaald parkeren binnenstad

De Dordtse horeca baalt van het betaald parkeren dat de gemeente Dordrecht vanaf 1 januari op de koopzondag gaat invoeren, meldt het AD. "Teleurstellend en onbegrijpelijk", zegt Pieter Honing, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland-afdeling Dordrecht.

Dordrecht voert het betaald parkeren op de koopzondag in vanaf 1 januari in in het centrum. Dat moet de parkeerdruk verlagen. Binnenstadbewoners klagen nu dat ze door de drukte moeten zoeken naar een plek en dat hun visite op zondag op jacht moet naar een schaarse parkeerplek.

Met de busVolgens wethouder Rik van der Linden kan betaald parkeren een oplossing zijn, omdat het mensen stimuleert met de bus of fiets naar de stad te komen. Rondom de binnenstad zijn al borden geplaatst dat mensen na 1 januari ook op zondag moeten betalen.

Pieter Honing van Koninklijke Horeca Nederland, tevens eigenaar van de McDonald's in de binnenstad, vindt betaald parkeren op zondag 'kolder'. Betaald parkeren noemt hij op dit moment 'niet handig' en zou het leuke imago van de koopzondag behoorlijk op zijn kop zetten.

ThuisblijvenDe koopzondag is volgens hem enorm ingeburgerd in de stad. De extra weekendverkoopdag is onder klanten juist enorm populair geworden en winkeliers draaien behoorlijke omzetten, hoort hij. "We hebben met zijn allen lang gesproken over de invoering van de koopzondag. Nu hebben we hem in Dordrecht en loopt het, wat ik om me heen hoor, behoorlijk goed. We zitten met het centrum in de lift, zeker nu we de Primark er ook bij hebben gekregen. Betaald parkeren zet de rem daar weer op. Ik vind dat zonde."

Ondernemer Han Elzerman van eetcafé In de Klander Muelen aan het Statenplein verwacht dat veel Dordtenaren voortaan thuis zullen blijven als ze voor de koopzondag betaald moeten parkeren. "Zeker de helft blijft weg", zo verwacht hij pessimistisch. Hij wijst daarbij op ervaringen bij winkelcentrum Sterrenburg. "Het succes van dit winkelcentrum hangt samen met het gratis parkeren."

KlapWinkelcentrum Walburg in Zwijndrecht kreeg een klap, zegt Elzerman, die voor het Dordtse centrum een soortgelijke tegenslag vreest. "Sinds je in Walburg niet meer gratis kunt parkeren, is het het aantal bezoekers dramatisch gekelderd."

Elzerman, zelf een binnenstadbewoner, begrijpt de frustratie van Dordtenaren die in het centrum wonen. "Jammer voor die bewoners. Maar het zoeken naar parkeerplek hoort helaas bij het leven in de binnenstad."