Nieuws Actueel

'Dorpshart Soesterberg moet wel smoel krijgen'

Piet van Dijk | Foto: Jeroen Jumelet 20 januari 2016

Soesterberg Smoel

Wie Soesterberg binnenrijdt vanaf de voormalige vliegbasis, moet straks iets moois zien, meldt het AD. Het nieuwe dorpshart moet smoelen. Daarom is het zinloos om nog maar één seconde langer door te blijven praten over behoud van het Evenemententerrein, het grote grasveld met ijsbaan waarop de nieuwe dorpsbrink moet komen.

Daarvan zijn steeds meer mensen in het dorp overtuigd, menen de Soesterbergers Cor Sukking en Jan de Mos. En de gezamenlijke ondernemers, verenigd in het ONS-Netwerk, laten via het bestuur weten 'vierkant' achter deze opvatting te staan. "We moeten nu doorpakken", zegt Sukking. "Het ziet er nu toch echt niet uit, vreselijk."

Sukking en De Mos staan in het dorp bekend als amateurhistorici, Sukking bovendien als ex-drogist. Ze zeggen niet dat ze de mening van de zwijgende meerderheid vertolken, maar kennen genoeg mensen om te durven beweren dat 'veel' dorpsgenoten met hen hopen dat er nu echt een gezellig dorpscentrum komt. Ja, óp het Evenemententerrein, nu nog een grasveld.

Van polemiseren houden ze niet. Daarom uit hun mond geen schimpende woorden over het bestuur van Dorpshuis Soesterberg, het Platform Hart voor Soesterberg en de IJsvereniging, die volhouden dat er geen draagvlak voor de bouwplannen is en dat grote activiteiten hierdoor de nek wordt omgedraaid.

Activiteiten"Er zijn ook handreikingen gedaan", zegt De Mos. "Voor vrijwel alle activiteiten zijn alternatieve plekken beschikbaar." Hij en Sukking wijzen op een recente lijst van de gemeente waaruit blijkt dat 95 procent van de activiteiten die op het Evenemententerrein plaatsvonden, kan doorgaan in het dorp, met vergunning. Deels op de nieuwe dorpsbrink, deels op de Banningstraat, zoals de kermis. Of elders in het dorp. Alleen voor het Huttenbouwdorp moet nog een plek worden gevonden. Sukking heeft wel een idee: "Achter de marechausseekazerne is een mooi groot terrein beschikbaar. Of anders op de vliegbasis. Er is vast iets te vinden. Vast. Ook voor een grotere ijsbaan dan op het pleintje. Bij de nieuwe pleisterplaats op de vliegbasis, ik noem maar wat."

PlattegrondjeZelf heeft hij een plattegrondje ontworpen voor de aanleg van een nieuwe weg vanaf de Tammerrotonde naar de Moerbessenberg. "Zodat je een stuk van de Banningstraat kan afsluiten en dat samen met het voorplein van de marechausseekazerne erbij kan trekken."

Na het besluit van vorig jaar juni van de gemeenteraad om het Evenemententerrein te bebouwen, is het wachten op drie modellen voor bebouwing. "We kunnen niet heel Soesterberg verfraaien, als er maar één plek in het dorp komt die er mooi uitziet", mijmert Sukking. "Een paar mooie elementen en je hebt al een fraaie plek. Dat is ons 'tegenverhaal': iets moois scheppen."

ONS-Netwerk heeft met diezelfde gedachte in 2014 met architect Carel Bense een ontwerp gemaakt voor een dorpsbrink, met een geveltje met een torentje, een park met vijver en een rustpunt. Het ontwerp hangt al enige tijd aan de muur bij supermarkt Plus. "Daar komen best veel positieve reacties op", weet De Mos. "Het zou mooi zijn als dit als inspiratiebron wordt gebruikt."

Massa's toeristen hoeven er niet naar Soesterberg te komen, vinden de twee. "Maar nu hebben we helemaal niks te bieden. Hoewel ik wel hoor dat er dankzij het militaire museum meer mensen naar restaurant The Oriental Swan komen", zegt Sukking. "Een hoopvol begin."