Nieuws Actueel

Do's and don'ts van vacatureteksten

Rik Nizet 30 april 2014

Bij het schrijven van een effectieve vacaturetekst is het belangrijk dat je de juiste dingen doet. Om de aandacht van de lezers van je vacatures vast te houden moet je zorgen dat je een onderscheidend en prikkelend verhaal houdt. Je moet je potentiële kandidaten in hun eigen taal aanspreken. Verder doe je er goed aan de vacante functie en je bedrijf goed te omschrijven.

Hiermee scheidt je het kaf van het koren en zorg je dat je niet onnodig tijd steekt in kandidaten die eigenlijk helemaal niet geschikt zijn.

De belangrijkste valkuilen voor vacaturetekstenMaar misschien nog belangrijker is om een aantal instinkers met een grote boog te ontwijken. In deze grappige infographic zie je exact wat je moet doen om je kandidaten tegen de haren in te strijken en weg te jagen. Maak een van deze fouten en je kan er op rekenen dat ze snel naar de volgende advertentie klikken.

De belangrijkste don’ts op een rijtje;

Het gebruik van jargon# Driekwart van de mensen zegt tegen jargon aan te lopen in vacatureteksten.# 57% zegt dat dit weerstand bij hen oproept om te solliciteren.# 3 van de 5 kandidaten ergert zich aan het gebruik van jargon.# 1 op de 3 lezers raakt er van in de war.# 14% van de lezers vindt het intimiderend.

Spelfouten maken# 23% van de mensen stuit op spelfouten. Ook dit is niet goed voor de beeldvorming bij je kandidaat, je bedrijf komt daarmee niet professioneel over.

Onbegrijpelijke functienamen# 2 op de 5 mensen komt geregeld functiebenamingen tegen die ze niet begrijpen. Niemand herkent zichzelf in functiebenamingen als performance based director, advisor inward mobility of chief procurement manager.# 64% van de mensen zegt dat ze niet zouden solliciteren als ze de titel niet begrijpen.

Zorg dus dat je deze fouten ontwijkt en je bent al een heel eind op weg naar een geslaagde vacaturetekst. Er zijn uiteraard nog vele andere dingen waar je rekening mee kan houden bij het schrijven van je advertentie. Kijk hier voor meer schrijftips.