Nieuws Actueel

Activiste belaagt Draghi tijdens persconferentie ECB (video)

Van onze redactie 15 april 2015

Image 4858731

Het stimuleringsbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) werpt nu al duidelijk zijn vruchten af. Het geeft de economie en inflatie een impuls, zei Draghi woensdag tijdens de persconferentie. Hij had hiermee een toelichting op het rentebesluit van de centrale bank, die de belangrijkste tarieven zoals verwacht opnieuw ongewijzigd liet.

Opkoopprogramma De ECB begon vorige maand met een groot opkoopprogramma voor schuldpapier,waaronder ook staatsobligaties. De komende anderhalf jaar wordt 1100 miljard euro in de economie gepompt, wat neerkomt op 60 miljard euro per maand. Tot dusver slaagt de ECB er makkelijk in het gewenste bedrag te halen, zei Draghi.

De aankopen van schuldpapier gaan door tot en met september 2016, of totdat een "duurzame" verbetering optreedt van de inflatie. Die ligt al maanden ver onder het niveau van net onder de 2 procent waar de ECB naar streeft. Het langdurig uitblijven van prijsstijgingen kan het economisch herstel in gevaar brengen.

Stimuleringsmaatregelen De ECB zal de ontwikkeling van het prijspeil nauwlettend volgen, zei Draghi. Onverwachte schommelingen zullen echter niet leiden tot bijstelling van het ECB-beleid. Hij voegde eraan toe dat de stimuleringsmaatregelen helemaal moeten worden doorgevoerd om het gewenste effect te bereiken.