Nieuws Actueel

Draghi belooft steun én legt bal bij Grieken

Van onze redactie 15 juni 2015

Image 5003875

Tegelijkertijd waarschuwde hij wel dat het nodig is om zo snel mogelijk een akkoord te bereiken tussen Griekenland en de geldschieters. ,,We hebben een sterk en uitgebreid akkoord nodig en we hebben het snel nodig'', zei Draghi. De geldschieters moeten altijd bereid zijn om verder te gaan, ,,maar de bal ligt bij de Griekse autoriteiten om de nodige stappen te nemen'', voegde hij toe.

Geldschieters (de eurolanden, de ECB en het Internationaal Monetair Fonds) zijn al maanden in overleg met Griekenland over hervormings- en bezuinigingsmaatregelen in ruil voor financiële steun.

Kwantumsprong Aan het einde van de maand loopt het huidige steunprogramma af en tegelijkertijd moet Athene forse leningen aflossen.

Of Griekenland nog op de plank liggend geld uitgekeerd krijgt, is een besluit voor politici, niet voor centrale bankiers, zei Draghi. De Griekse situatie toont volgens Draghi aan dat de eurozone ,,een onvoltooide constructie'' is. Voor de voltooiing ervan is een kwantumsprong nodig, zei hij.

De ECB heeft al 118 miljard euro uitgeleend aan Griekse banken, rekende Draghi voor. Dat is meer dan twee keer dan wat er aan het einde van 2014 was uitgeleend. De 118 miljard komt overeen met 66 procent van het Griekse bruto binnenlands product. Nergens in de EU is die leenverhouding zo hoog.