Nieuws Actueel

Draghi helpt Europese beurzen vooruit

Van onze redactie 6 november 2014

De AEX-index stond kort na de verdeelde opening van de beurzen op Wall Street 1 procent hoger op 414,67 punten. De MidKap steeg 0,9 procent tot 596,88 punten. De hoofdgraadmeters op de beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs kregen er tussen de 0,3 en 1,1 procent bij.

De ECB besloot de belangrijkste rentetarieven in de eurozone gelijk te houden. Draghi kreeg evenwel bij beleggers de handen op elkaar door in zijn persconferentie explicieter dan voorheen te hinten op extra maatregelen, mocht het huidige beleid van de ECB onvoldoende blijken om de zeer lage inflatie aan te wakkeren.

Fugro In de AEX-index was Fugro koploper met een winst van 29 procent. De bodemonderzoeker, die de afgelopen weken het grootste deel van zijn beurswaarde zag verdampen, profiteerde van een adviesverhoging van Goldman Sachs. Digitaal beveiliger Gemalto sloot de rij met een verlies van 0,5 procent. Verzekeraar Delta Lloyd moest het stellen met een plusje van 0,3 procent na een kwartaalupdate.

BAM was de grote winnaar in de MidKap,. Het bouwbedrijf noteerde een plus van 16,8 procent. Beleggers waren opgelucht dat er in het handelsbericht van het bouwbedrijf geen negatieve verrassingen stonden. Technologiebedrijf TKH Group volgde met een winst van 6 procent na een verhoging van de winstverwachting.

Banken In Parijs gingen de banken Société Générale (min 1,5 procent) en Crédit Agricole (min 5 procent) van de hand na publicatie van de kwartaalcijfers. De resultaten van de Duitse producent van verzorgingsproducten Beiersdorf (plus 5,8 procent) en sportkledingfabrikant Adidas (plus 5 procent) vielen in Frankfurt wel in goede aarde.

De euro was 1,2435 dollar waard, tegen 1,2479 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,6 procent tot 77,43 dollar. Brentolie werd 0,8 procent goedkoper en bracht per vat van 159 liter 82,25 dollar op.