Nieuws Actueel

Draghi krikt Wall Street op

Rik Nizet 23 oktober 2015

Wallstreet beurshandel 335

De Amerikaanse aandelenbeurzen sloten donderdag voor het eerst deze week met winst. Beleggers verwerkten overwegend meevallende resultaten uit het bedrijfsleven, maar vooral de extra steun waarop ECB-president Mario Draghi hintte gaf een impuls aan de handel op Wall Street.

De Dow-Jonesindex sloot met een winst van 1,9 procent op 17.489,16 punten. De S&P 500 steeg 1,7 procent tot 2052,51 punten en de Nasdaq ging 1,7 procent vooruit tot 4920,05 punten.

Winstgevendheid"Beleggers reageren vooral op nieuwe stappen om de Europese economie aan te jagen. De verwachtingen voor de winstgevendheid waren zo laag, dat die door de meeste bedrijven gemakkelijk overtroffen zullen worden'', zei een handelaar. ,,Ook de verwachting dat China alles op alles zal zetten om de economie te stabiliseren voedt het optimisme in de markt''.

De ECB koopt maandelijks voor 60 miljard euro aan leningen op bij financiële instellingen. In december buigt de bank zich over de effectiviteit van die steun. Mocht die te wensen overlaten, dan zal het steunbeleid worden aangepast. Het opkoopprogramma loopt overigens per definitie tot september volgend jaar.

McDonald'sMcDonald's boekte met een plus van 8,1 procent de sterkste koerswinst in 7 jaar nadat de fastfoodketen beter dan verwachte cijfers over het derde kwartaal presenteerde. Veilingsite eBay verhoogde zijn winstprognose en steeg 13,9 procent, de grootste positieve uitslag sinds 2012. Ook Dow Chemical (plus 5,1 procent) en chipfabrikant Texas Instruments (plus 11,9 procent) overtroffen de gemiddelde analistenverwachtingen voor hun resultaten.

Farmaceut Valeant moest het opnieuw ontgelden na het verlies van 19 procent op woensdag, toen berichten over omzetfraude naar buiten kwamen. Valeant sprak de beschuldiging donderdag opnieuw tegen en kredietbeoordelaar S&P liet weten geen reden te zien om zijn kredietwaardigheidsbeoordeling van het bedrijf te wijzigen. Beleggers waren niet overtuigd, getuige het koersverlies van 7,4 procent.

De euro was 1,1107 dollar waard, tegen 1,1154 dollar bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 45,40 dollar. Een vat Brentolie kostte 0,7 procent meer op 48,19 dollar.