Nieuws Actueel

Draghi zet Europese beurzen op winst

Van onze redactie 6 november 2014

In Amsterdam eindigde de AEX-index 0,6 procent hoger op 413,15 punten. Tot het begin van de middag had de toonaangevende graadmeter op het Damrak op verlies gestaan. De MidKap steeg 0,7 procent tot 595,77 punten. De hoofdgraadmeters op de beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs gingen 0,2 tot 0,7 procent hoger de handel uit.

De ECB hield zijn beleid zoals verwacht ongewijzigd. Draghi kreeg evenwel de handen op elkaar door in zijn toelichting op dat besluit explicieter dan voorheen te hinten op extra maatregelen, mocht het huidige beleid onvoldoende blijken om de zeer lage inflatie aan te wakkeren.

Fugro

In de AEX was Fugro de absolute uitblinker. De bodemonderzoeker, die de afgelopen weken het grootste deel van zijn beurswaarde zag verdampen, werd bijna een derde meer waard na een adviesverhoging van Goldman Sachs. Telecomconcern KPN sloot de rij met een verlies van 1,6 procent. Verzekeraar Delta Lloyd verloor 0,4 procent na een kwartaalupdate.

BAM was de grote winnaar in de MidKap,. Het bouwbedrijf noteerde een plus van 17,9 procent. Beleggers waren opgelucht dat er in het handelsbericht van het bouwbedrijf geen negatieve verrassingen stonden. Technologiebedrijf TKH Group volgde met een winst van 5,5 procent na een verhoging van de winstverwachting.

Banken

In Parijs gingen de banken Société Générale (min 2,5 procent) en Crédit Agricole (min 5,8 procent) in de uitverkoop na publicatie van de kwartaalcijfers. De resultaten van de Duitse producent van verzorgingsproducten Beiersdorf (plus 6,3 procent) en sportkledingfabrikant Adidas (plus 4 procent) vielen in Frankfurt wel in goede aarde.

De euro was 1,2415 dollar waard, tegen 1,2479 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,2 procent tot 77,76 dollar. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper en bracht per vat van 159 liter 82,54 dollar op.