Nieuws Actueel

Drankhandel in plaats van dierenwinkel in IJsselmuiden

Na veertig jaar is het gedaan met dierenwinkel Faunaland Goosen aan de Dorpsweg in IJsselmuiden. Begin juli schakelt eigenaar Alfred Goosen geheel over op gedestilleerd. Drankenhandel deed hij er al bij, maar die komt nu op de eerste plaats.

Wim Schluter | Foto: Freddy Schinkel 3 mei 2016

Dierenwinkel drankhandel ijsselmuiden freddy schinkel

"Niet meer te doen", is de conclusie van eigenaar Alfred Goosen (63) over zijn handel in dierbenodigdheden. "Je moet uitgaan van 4 dierenwinkels per 12.000 inwoners. We hebben er hier in IJsselmuiden al vier, dus reken maar uit. En tel de concurrentie van internet en supermarkten erbij op."

Veertig jaar geleden begon hij als vogelliefhebber in het schuurtje achter zijn huis aan de nabijgelegen Klaproos, zijn eerste dierenwinkel. "Ik werkte toen nog bij opleggerfabrikant Broshuis, maar was thuis opgevoed met vogels. Ik begon in dat schuurtje, en in die tijd ben ik er ook mee naar markten gegaan."

HandelsmerkDe vogels werden zijn handelsmerk, en van heinde en ver kwamen de liefhebbers om bij hem een nieuw stelletje gevleugelde vrienden aan te schaffen. Dat handeltje in de schuur werd uiteindelijk een echte winkel: eerst verderop aan de Dorpsweg, nu al weer vele jaren op nummer 83. "Hele zaterdagen stond ik hier vogels te vangen", lacht Goosen om die mooie jaren. "Papegaaien, Japanse nachtegalen; van alles had ik."

ImportverbodDoor het importverbod van dertien jaar geleden kwam daar een einde aan, maar Goosen was niet voor één gat te vangen. Door het vertrek van de slijterij uit IJsselmuiden zag hij brood in de drankenhandel. Zowel hij als zijn zoon en zijn vrouw Marietje haalden het diploma sociale hygiëne en er kwam een inpandige slijterij bij de dierenwinkel. Die slijterij wordt nu uitgebreid voortgezet in het deel van de winkel, waar vroeger de vogels rondvlogen. In wat nu nog even dierenwinkel is, komt vanaf begin juli een kinderkledingzaak.

SlijterijDrie dagen per week zal Goosen - "Ik kan niet stilzitten" - straks in die slijterij te vinden zijn, de rest van de week denkt hij door te brengen in zijn chalet op de camping in Wanneperveen. "Lekker vissen."

Gestolen hondenriemMooie tijden waren het als dierenhandelaar. Maar spijt van de beslissing te stoppen met zijn winkel heeft hij niet. Over spijt gesproken: een van zijn 'klanten' had dat ooit wel en dat leverde hem een anekdote op die hem nog lang bij zal blijven. "Ik vond op eerste kerstdag een envelop in de brievenbus, met daarin contact geld en een anoniem briefje van iemand die ooit een hondenriem bij me had gestolen. Geen idee wie het was, maar op kerstavond had hij blijkbaar spijt gekregen. Dat blijft je wel bij."