Nieuws Actueel

Dreigingsniveau rond Gao in Mali verhoogd (video)

Van onze redactie 23 januari 2015

,,Het is er onrustig'' en dat zal nog wel even aanhouden, aldus Hennis. ,,Dat betekent ook dat we zo nu en dan moeten optreden.''

Onder vuur Eerder deze week nam een Nederlandse Apache-helikopter een voertuig met Toeareg-rebellen nabij Tabankort onder vuur, omdat die andere VN-militairen beschoten. Bij de Nederlandse luchtaanval vielen volgens de opstandelingen van de MNLA vijf doden. Een dag na de actie was er een demonstratie tegen de VN in Kidal. Als reactie op de aanval heeft de MNLA de samenwerking met de VN verbroken.

Blauwhelmen Er was deze week nog een incident waarbij de Nederlanders waren betrokken. Apaches schoten in de nacht van woensdag op donderdag Afrikaanse blauwhelmen te hulp die onder vuur lagen. Dat gebeurde 130 kilometer ten zuidoosten van Gao. De gevechtshelikopters hoefden hun wapens dit keer niet in te zetten.

Minusma Maar ook in de stad Gao neemt de dreiging toe. De overgrote meerderheid van de circa 450 Nederlanders is gestationeerd op een kamp even buiten de stad. Onlangs werd in het centrum van Gao nog een bermbom ontdekt. De hoofdtaak van de militairen is het verzamelen en analyseren van informatie voor VN-missie Minusma.