Nieuws Actueel

Dreigt het einde van de melksnor?

Van onze redactie 8 juli 2015

Image 5064209

Stel je 21 miljoen literpakken melk voor. Dat is de hoeveelheid melk die de Nederlandse supermarkten afgelopen jaar mínder hebben verkocht dan het jaar ervoor. Tussen april 2013 en april 2014 daalde de melkverkoop met 2,8 procent, blijkt uit cijfers van marktonderzoeksbureau IRI. De afgelopen 15 jaar is de hoeveelheid melk die aan de gemiddelde Nederlandse ontbijttafel wordt geconsumeerd, met ruim een derde gedaald.

Negatief daglichtHoe komt dat? Hoewel een verband niet wetenschappelijk is aangetoond, wijst het Voedingscentrum erop dat melk afgelopen jaren in een negatief daglicht is komen te staan. ,,Populaire boeken als Melk, de witte sloper en De Voedselzandloper raden af om melk te drinken, omdat het slecht zou zijn voor de gezondheid,'' zegt woordvoerder Patricia Schutte.Daar komt bij dat een groeiende groep mensen melk maar saai of ouderwets vindt. Het traditionele literpak past niet meer in het moderne leefpatroon en de veranderende gezinssamenstelling. Zuivelfabrikanten proberen daarop in te spelen. Zo kwam Melkunie onlangs met een filter dat ervoor zorgt dat een pak melk na opening langer vers blijft. ,,Huishoudens worden kleiner, eetpatronen veranderen,'' zegt Ernesto Kerkhof van Melkunie-fabrikant Arla. Hij wijst erop dat de verkoop van yoghurt wel in de lift zit. ,,In plaats van een boterham met een glas melk, ontbijten veel mensen nu met een kom yoghurt.''FrieslandCampina ziet de vraag naar zuiveldrankjes stijgen. ,,Sommige mensen vinden melk niet zo lekker. Daarbij hebben consumenten behoefte aan variatie,'' zegt Ria van der Peet.Toekomst?Heeft de drank die door ambassadeurs als Joris Driepinter generaties lang is gepromoot als 'de witte motor' nog wel toekomst?Terwijl de melkconsumptie ook in andere Europese landen daalt, neemt de melkproductie juist in rap tempo toe. Sinds de jaren '80 lag de hoeveelheid melk die boeren mochten produceren aan banden. In april is het Europese melkquotum opgeheven. Nu groeit het aantal melkkoeien in Nederland met 1 procent per maand.

Waar moeten we heen met al die melk? De zuivelindustrie zegt zich daar geen zorgen over te maken. ,,Slechts 8 procent van alle melk die we produceren, gaat in drinkpakken,'' zegt René van Buitenen van de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO). ,,55 procent verwijnt in kaas, waarvan de consumptie stabiel is. Daarbij exporteren we 40 procent van alle zuivel naar landen buiten de Europese Unie. Wereldwijd zal de vraag naar melk met zo'n 3 procent per jaar blijven stijgen. In groeimarkten zoals Azië zit de consumptie in de lift.'' GezondIn die landen wordt melk als gezond gezien, blijkt uit onderzoek van verpakkingsfabrikant Tetra Pak. Nederlands babymelkpoeder heeft in China bovendien een uitstekende reputatie. In zulke speciale producten liggen voor de zuivelindustrie kansen, zegt Van Buitenen. ,,Denk naast babymelkpoeder ook aan voeding voor ouderen, sportdranken of producten voor de farmaceutische industrie.''Ook bij het Voedingscentrum liggen ze er niet wakker van dat het traditionele melkpak langzaam maar zeker uit de Nederlandse koelkasten verdwijnt. Schutte: ,,Zo lang mensen dan maar genoeg yoghurt of andere zuivelproducten eten. In het Nederlanse eetpatroon is zuivel de beste manier om aan calcium te komen, dat je nodig hebt voor sterke botten.''