Nieuws Actueel

Drentse piloot eist commerciële vluchten

OUDEMOLEN - Piloot en luchtvaartondernemer Edwin Bisschop uit Oudemolen hoopt dat hij snel toestemming krijgt om weer commerciële vluchten boven Drenthe en omstreken te kunnen maken. Meer op RTV Drenthe

Van onze redactie 12 november 2015

Drentse piloot eist via raad van state weer rondvliegen

Dat bleek tijdens een rechtszaak voor de Raad van State in Den Haag.

Veel eisen voor rondvluchtbedrijvenSinds enkele jaren moeten rondvluchtbedrijven een Air Operator Certificate (AOC) hebben. Daarmee kunnen hun klanten erop vertrouwen dat ze in een veilig vliegtuig stappen met een betrouwbare piloot aan het stuur. Maar het aanvragen van een AOV kost ruim 50.000 euro. Bovendien moet een rondvluchtbedrijf een directeur vliegveiligheid en een vliegkwaliteitsmanager in dienst hebben. Voor kleine bedrijfjes is dat niet te betalen.

DwangsomVanwege de regelgeving durft Bisschop sinds 2013 al niet meer tegen betaling rond te vliegen met bijvoorbeeld mensen die hun huis, een Drents dorp of de natuur vanuit de lucht willen fotograferen. De Luchtvaartinspectie dreigde met een dwangsom van 10.000 euro per vlucht met een maximum van twee ton.

‘Daar kan ik niet tegenop vliegen, dat risico durf ik niet aan en daardoor ligt mijn luchtvaartbedrijfje al twee jaar plat,’ aldus Bisschop bij de Raad van State.