Nieuws Actueel

Drie grootste supers doen plofkip -nu echt- in de ban

Annemieke van Dongen 29 december 2015

Supermarktenjumboahplofkip1065

De supers stappen over naar vlees van kippen die diervriendelijker worden gehouden. Samen verkopen de drie supermarkten ongeveer de helft van alle kip die in Nederland wordt gegeten. De overstap betekent dat zo'n 85 miljoen kippen per jaar een beter leven krijgen, becijfert Hanneke van Ormondt van Wakker Dier. ,,De impact is dus groot. Het is nog niet het welzijnsniveau dat wij willen, maar wel een doorbraak om bij stil te staan'', schrijft het AD.

De actiegroep doopte vleeskuikens die op de gangbare manier worden gehouden 4 jaar geleden om tot plofkip. De kippen groeien zo snel, dat ze met allerlei kwalen kampen. De grote supers stappen nu over op kippen die iets meer tijd en ruimte krijgen om te groeien. Daardoor zijn ze minder vaak kreupel, hebben ze minder pijn als gevolg van voetzweren en hebben ze minder antibiotica nodig.

Hoewel de kip nog geen ster van Beter Leven verdient, het welzijnskeurmerk van de Dierenbescherming, spreekt ook die organisatie van een doorbraak. ,,Het is goed om te zien dat nu concrete stappen worden gezet. Dat geeft het vertrouwen dat de supermarkten echt werk maken van betere leefomstandigheden voor alle dieren,'' zegt directeur Frank Dales van de Dierenbescherming.

Lidl en Albert Heijn geven aan dat hun hele vleesschap per 1 januari plofkipvrij is. Jumbo zal in de tweede week van februari helemaal om zijn naar haar Nieuwe Standaardkip.

De overstap geldt alleen voor verse kip. Die wordt iets duurder, beamen de supermarkten. Albert Heijn laat al weten hoeveel: iets meer dan 1 euro per kilo kipfilet. Voor kippenbouten geldt een prijsstijging van 40 cent.

Van de verschillende ketens stelt Jumbo de hoogste eisen, zoals de hoeveelheid daglicht en de meeste bewegingsruimte per kip. Hoeveel duurder de kip daar wordt, is nog onbekend. Ook de kleinere supermarkten zitten niet stil. De ketens MCD en Boon's Markt geven aan dat ook zij vanaf begin 2016 al hun verse plofkip vervangen door hun Betere Kip, met dezelfde welzijnseisen als Jumbo.

De meeste andere supers stappen later dit jaar over op diervriendelijker gehouden kip. Zij hebben inmiddels hun nieuwe kip geïntroduceerd en faseren de plofkip uit. Alleen Nettorama loopt achter, stelt Wakker Dier.

De supermarkten lopen daarmee voor op de planning. 3 jaar geleden spraken ze in het zogenoemde Kip van Morgen-convenant af te stoppen met plofkip. Maar dat zou pas in 2020 zijn. De afgesproken welzijnsverbeteringen waren zo gering, dat Wakker Dier ze afdeed als 'plofkip in flauwekulsaus'.

Nu de supermarkten een grote stap hebben gemaakt, richt de actiegroep zijn pijlen op de horeca. Op de menukaart van restaurants en kantines prijkt nog vaak plofkip.