Nieuws Actueel

Drie trams knallen op elkaar

Bram de Vrind 10 maart 2014

De meeste slachtoffers van de trambotsing aan het Rotterdamse Breeplein maandagmiddag zijn daarbij lichtgewond geraakt. Zo'n 30 mensen hebben voornamelijk last van nek- en rugklachten, meldt Veiligheidsregio Rijnmond.

Footage: Eerste beelden tramongeluk Rotterdam

Op het plein staan veel brandweerwagens en ambulances rijden af en aan. Verscheidene passagiers zijn al naar het ziekenhuis gebracht. Veel slachtoffers worden in de tram zelf aan hun verwondingen behandeld, maar ook buiten worden mensen geholpen. Rond 14.00 uur was één tram al leeg. Ambulancepersoneel was nog bezig om gewonden uit de andere twee trams te halen. Bekijk de eerste beelden van het ongelukUit de railsHoe het incident heeft kunnen gebeuren, is niet bekend. Het lijkt erop dat de achterste tram bij de halte op zijn voorganger is gebotst, die vervolgens op de tram daarvoor knalde. Een van de drie trams vloog daarbij uit de rails, de andere twee staan nog op het tramspoor. De achterste tram zou de meeste schade hebben opgelopen.Het tram- en ander wegverkeer in de omgeving van de plaats waar het ongeluk is gebeurd, wordt omgeleid.

Hoe het kon gebeuren dat de drie trams op elkaar botsten is nog onduidelijk. Het is de derde keer dit jaar dat er zo'n aanrijding is. Een kort overzicht van de meest recente ongevallen:10 maart 2014: Aan het Breeplein in Rotterdam zijn drie trams op elkaar gereden. Ongeveer 25 mensen raken gewond. Over de oorzaak is nog niets bekend.2 maart 2014: Twee trams botsen op de gemeentegrens van Rijswijk en Delft. 19 passagiers raken gewond, van wie één ernstig.21 januari 2014: Twee treinstellen van de Randstadrail botsen op de Meppelweg in Den Haag. Een van de voertuigen was leeg en op weg naar de remise. In de andere tram zaten wel passagiers. Zeker vier mensen raken lichtgewond.13 november 2012: Het openbaar vervoer in Amsterdam wordt verstoord door een botsing van twee trams op het Damrak, bij het Centraal Station. Niemand raakt gewond, maar een van de trams ontspoort en beide voertuigen blijken flink beschadigd.11 september 2012: In de buurt van station Hollands Spoor in Den Haag botsen twee trams op elkaar. 36 mensen moeten naar het ziekenhuis. Veel mensen hebben verwondingen aan hun gezicht, zoals snijwonden en bloedneuzen. Een van de trambestuurders krijgt vanwege het ongeluk een werkstraf van 20 uur. Volgens de rechtbank heeft hij onvoldoende opgelet.11 maart 2009: In Rotterdam-West raken ongeveer 40 mensen gewond door een botsing tussen twee trams. Tien mensen lopen nekklachten op botbreuken op en zijn naar ziekenhuizen gebracht. 29 personen raken lichtgewond.