Nieuws Actueel

Drie vragen over 'het fiasco' dat de Nationale Politie heet

Van onze redactie 10 september 2015

Image 5228447

Wat is de Nationale Politie?De Nationale Politie is 1 januari in het leven geroepen en voortgekomen uit een grote reorganisatie van de politiekorpsen in Nederland. Begin 2013 ging de nieuwe politieorganisatie van start. De 26 korpsen in Nederland werden vervangen door één landelijke eenheid, tien regionale eenheden en 168 zogenaamde basisteams. Daarnaast is er één korpschef gekozen als boegbeeld. Door de reorganisatie zou de politie in Nederland effectiever, efficiënter en goedkoper te werk moeten kunnen gaan.

Wat is er mis? Vanaf de start ging er al veel mis. Eind 2014 kwamen er vijf rapporten uit over het functioneren van de Nationale Politie. Daaruit bleek het vanuit één plek leiding geven aan alle agenten in Nederland niet te werken, zijn de ICT en financiën niet op orde en zijn er veel zorgen over de kennis en de kwaliteit van het werk van de recherche. Daarnaast zouden agenten gedemotiveerd zijn en zit ruim zeven procent al langer dan drie maanden ziek thuis. Ook heeft de korpsleiding veel te veel macht, concludeert de Commissie Toezicht Beheer Politie. Eerder werd al bekend dat het ongenoegen onder agenten over de korpsleiding groot is. ,,Door de Nationale Politie is de afstand korpsleiding en werkvloer te groot geworden, ze weten niet eens wat er zich op de werkvloer afspeelt'', aldus een agent. ,,Onze korpsleiding staat niet achter ons, maar pal tegenover ons", zegt een ander. Ook de leiding van de Nationale Politie spreekt van een fiasco. De problemen zouden zo groot zijn, dat niet alle misdaad kan worden aangepakt. Volgens korpschef Gerard Bouman is de hele operatie onderschat.

Hoe nu verder?Aanvankelijk was een periode van twee jaar uitgetrokken om de Nationale Politie op orde te krijgen, maar dat is 'niet realistisch', moest minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie onlangs toegeven. ,, Al met al is de stapeling van ambities te veel gebleken om tegelijkertijd te realiseren", schreef hij in een brief aan de Tweede Kamer. Van der Steur kondigde aan dat die periode wordt verlengd naar vijf jaar. Ook wordt het budget verdubbeld van 230 miljoen naar 460 miljoen euro. De korpsleiding wil de problemen oplossen door burgemeesters meer macht te geven over de politie en prioriteiten te stellen in misdaadbestrijding. Ook moeten de doelen omlaag omdat er te weinig geld is.