Nieuws Actueel

Driedaagse opmars beurzen ten einde

Van onze redactie 10 september 2015

Image 5229698

De AEX sloot 1,8 procent lager op 436,21 punten en de MidKap moest 2,1 procent terug tot 644,70 punten. De toonaangevende indices in Frankfurt, Londen en Parijs daalden tussen 0,9 en 1,5 procent.

,,De paniek over de mogelijke ineenstorting van China is vrijwel achter de rug'', zei een handelaar in Londen. ,,De grote vraag die nu beantwoord moet worden is of de wereldeconomie sterk genoeg is voor een renteverhoging van de Federal Reserve''.

Fed

De beleidsbepalers van de Fed vergaderen volgende week woensdag en donderdag onder meer over het rentebeleid. In de afgelopen weken werd de kans dat besloten wordt tot een verhoging steeds lager ingeschat, maar de Fed zou er toe kunnen besluiten gezien de gunstige ontwikkelingen op de Amerikaanse arbeidsmarkt in de afgelopen maanden.

MidKapper BE Semiconductor Industries (Besi) was het meest in het oog springende fonds op het Damrak met een koersverlies van 23,6 procent. De toeleverancier aan de chipindustrie waarschuwde dat de kwartaalomzet lager zal uitvallen dan eerder gedacht. Besi snijdt ook verder in het personeelsbestand.

De sterkste daler in de AEX was telecomconcern KPN (min 5,8 procent). Beleggers reageerden negatief op het bericht dat grootaandeelhouder América Móvil opnieuw een lening uitgeeft die aan het einde van de looptijd wordt afgelost in aandelen KPN. Philips daalde 1,7 procent. Het elektronicaconcern gaf geen commentaar op de vermeende interesse van het bedrijf in een groot belang in het Zuid-Koreaanse Coway.

Euro

E.ON verloor in Frankfurt 7,6 procent. Het Duitse energieconcern ziet af van de geplande afsplitsing van zijn kerncentrales en verwacht dit jaar een fors verlies te lijden als gevolg van de lage energieprijzen.

De euro was 1,1269 dollar waard, tegen 1,1155 dollar bij het Europese slot op woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd 3,5 procent duurder op 45,67 dollar. Brentolie steeg 2,3 procent in prijs en kostte 48,69 dollar per vat.